Το αβοκάντο είναι ένα μοναδικό φρούτο με υψηλή διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία.  Έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, και όχι άδικα, αφού το αβοκάντο είναι ένα τροπικό φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Προερχόμενο από τη Λατινική Αμερική, συγκεκριμένα το Μεξικό, πλέον καλλιεργείται και στη χώρα μας. Χάρη στην ισορροπημένη γεύση και την πλούσια υφή του χρησιμοποιείται σε πολλά αλμυρά και γλυκά πιάτα.

Οφέλη για την Υγεία

Βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς αφού είναι πλούσια σε Κάλιο. (έχει καλύτερη διατροφική αξία από την μπανάνα)

Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δηλαδή αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην απορρόφηση του φωτός που μπορεί να βλάψει την όραση.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά γεγονός που βοηθάει στην απώλεια βάρους στους υπέρβαρους.

Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο βελτιώνει τη διάθεση και βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Είναι πλούσιο σε σύμπλεγμα βιταμινών Β (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β1, Β2, Β3). Ειδικά η υψηλή περιεκτικότητά του σε νιασίνη (Βιταμίνη Β3) αντιμετωπίζει τις φλεγμονές στο σώμα και προστατεύει τις αρτηρίες βελτιώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά γεγονός που βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής υπέρτασης.

Είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη Ε, με έντονα αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γεγονός που βοηθάει στη μνήμη (νόσος Alzheimer, άνοια).

Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ που ενισχύει τα οστά βελτιώνοντας την οστική πυκνότητα και μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων.

Εξαιτίας της μικρής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, είναι ιδανική τροφή για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, ως μέρος μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες, μπορεί να μειώσει κατά 20% τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθάει το δέρμα από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στα εγκαύματα από τον ήλιο εφαρμόζοντας τοπική επάλειψη στην πάσχουσα περιοχή του δέρματος.

Περιέχει ολεϊκό οξύ, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, με αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά στον καρκίνο του μαστού.

Περιέχει β-σιτοστερόλη, μια φυτική στερόλη, που βοηθάει στην υπερτροφία του προστάτη στους άνδρες.