Προσπαθείτε να μειώσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων; Έχετε δυσανεξία στη γλουτένη; Ή μήπως ψάχνετε εναλλακτικές μορφές ζζυμαρικών με υπέροχες γεύσεις..;Υπάρχουν ζυμαρικά από εναλλακτικά αλεύρια (κόκκινη φακή, ρεβύθι, φαγόπυρο, βρώμη, νιόκι, γλυκοπατάτα), ή λαχανικά τα οποία είναι μια νέα, ανερχόμενη τάση, που ξεκίνησε στην Ιταλία και κατακτά σιγά σιγά και σταθερά την προτίμηση του κόσμου.
Η κατανάλωσή τους ωφελεί την υγεία καθώς το επεξεργασμένο αλεύρι από το οποίο παρασκευάζονται τα κλασσικά ζυμαρικά διασπάται με τρόπο που επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συμβάλλει στην απότομη εκτόξευσή του (και στην συνέχεια στην πτώση του) γεγονός που μειώνει τα επίπεδα ενέργειας και προκαλεί πείνα. Ας δούμε παρακάτω μερικές εναλλακτικές λύσεις για τα ζυμαρικά που σας αρέσουν.
1) Μακαρόνια κολοκύθας: Για να δημιουργήσετε τα μακαρόνια κολοκύθας, κόψτε την κολοκύθα στη μέση προσθέστε μπαχαρικά και ελαιόλαδο και ψήστε την στους 200 βαθμούς C στον αέρα στην μεσαία σχάρα, για περίπου 40΄λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Με δυο πιρούνια σκάψτε και ξύστε την σάρκα της, προκειμένου να «φτιάξετε» τα μακαρόνια. Ένας απλός και έξυπνος τρόπος για να απολαύσετε «μακαρόνια» χωρίς υδατάνθρακες, γλουτένη και θερμίδες!
2) Noodles από κολοκυθάκια: Κι όμως μπορείτε να μετατρέψετε τα κολοκυθάκια σε μακαρόνια, τα γνωστά zoodles! Τρίψτε τα, κόψτε τα σε ροδέλες χρησιμοποιώντας τον αποφλοιωτή και σοτάρετε ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν. Σε αντίθεση με τα μακαρόνια σιταρίου τα μακαρόνια από κολοκύθι δεν χρειάζονται βράσιμο. Προσθέστε την σάλτσα της επιλογής σας και έχετε ένα γευστικό πιάτο, με λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες.
3) Κινόα: Η κινόα είναι ένα δημητριακό το οποίο δεν περιέχει γλουτένη, είναι πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου και μαγγανίου, στοιχεία που βοηθούν στη πήξη του αίματος και στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων.
4) Μακαρόνια από καστανό ρύζι: Πηγή πρωτεϊνών και μαγνησίου, τα μακαρόνια από καστανό ρύζι δεν περιέχουν γλουτένη και είναι ιδανική εναλλακτική για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.