Η μεσογειακή διατροφή ανεπιφύλακτα προτείνει τα δημητριακά ολική άλεσης σε καθημερινή βάση στο διατροφολόγιό μας. Δυστυχώς οι μελέτες δείχνουν πως το 95% των ενηλίκων δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες μη επεξεργασμένων δημητριακών, ενώ περίπου το 30% αυτών δεν τα συμπεριλαμβάνει καθόλου στην διατροφή του.
Τα δημητριακά παρ’ όλα αυτά αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βασικών βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό μας. Γενικότερα τα δημητριακά είναι εύκολα προσιτά στην αγορά τους, όπως και εύκολα καταναλώσιμα ακόμα και από μικρά παιδιά. Άν καταφέρουμε να συνδυάσουμε στα παιδιά, τα δημητριακά με το αποβουτυρωμένο γάλα (σε ένα μπολ, δημητριακά με γάλα), θα διπλασιαστεί το ασβέστιο στο πρωινό τους.
Δείτε παρακάτω πως συμβάλλουν τα δημητριακά ολικής στην προάσπιση της υγείας μας:
- Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και σε φυλλικό οξύ και μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο, αλλά και διάφορα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο και χαλκό
- Η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης συμβάλλει στην διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους αφού συμβάλλει στην αύξηση της αίσθησης κορεσμού και πληρότητας, σε συνδυασμό με τα χαμηλά λιπαρά και τη μικρή ποσότητα γλυκόζης που απελευθερώνεται στο αίμα.
- Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα ολικής άλεσης έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων αλλά και καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από την τροφή. Βοηθούν επίσης το πεπτικό σύστημα και τις εντερικές λειτουργίες, προσδίδοντας τους αντικαρκινική δράση.
Μπορούμε να βρούμε τα δημητριακά ολικής στην διατροφή μας ακόμη και σε άλλες μορφές κατανάλωσης ενώ μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πλούσια σε λιπαρά οξέα και χολιστερόλη τρόφιμα με εκείνα που θα μας προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά αλλά και φυτικές ίνες.
Δείτε παρακάτω μερικούς εναλλακτικούς τρόπους για να αντικαταστήσουμε ή να προσθέσουμε τα δημητριακά στη ζωή μας:
- Προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης ή το αναποφλοίοτο ρύζι.
- Αντικαταστήστε τα πατατάκια ή τα κουλουράκια με σπιτικά μπισκότα βρώμης γεμιστά με μέλι και ταχίνι. Τα μπισκότα που είναι πλούσια σε δημητριακά και σε φυτικές ίνες, αποτελούν ένα εύγευστο σνακ, εύκολο στην παρασκευή και ιδιαίτερα αγαπητό από τα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.
- Εναλλακτικά αντί του λευκού ψωμιού για τοστ, προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως.
- Επιλέξτε για το καθημερινό σας τραπέζι, ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές ή κρίθινα παξιμάδια. Αντίθετα με το λευκό ψωμί, θα σας προσφέρουν φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
- Φτιάξτε μόνοι σας μπάρες δημητριακών με δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα και μέλι.
- Μην παραλείπετε να καταναλώνετε δημητριακά ολικής άλεσης στο πρωινό ή ακόμα και στο βραδινό σας γεύμα. Συνδυάστε τα με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Με αυτό τον τρόπο, παρέχετε στον οργανισμό σας ένα πλούσιο γεύμα, πλούσιο σε βιταμίνες, ασβέστιο και μέταλλα-ιχνοστοιχεία.