Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνά του. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς.

Η επιβίωση του οργανισμού εξαρτάται από τη συντονισμένη λειτουργία των ιστών και των οργάνων του και την προστασία του από παράγοντες (μικρόβια – μικροί οργανισμοί που προκαλούν λοιμώξεις όπως τα βακτήρια,  οι ιοί,  τα παράσιτα και οι μύκητες) που θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτή τη συντονισμένη λειτουργία.

O ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι να αναγνωρίζει και να καταστρέφει όλους αυτούς τους παράγοντες που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη συντονισμένη λειτουργία των οργάνων και των ιστών. Με άλλα λόγια το ανοσοποιητικό αντιλαμβάνεται πότε υπάρχει ένας κίνδυνος όπως για παράδειγμα πότε αναπτύσσονται κύτταρα που έχουν μολυνθεί από κάποιον ιό και αναλαμβάνει δράση ρίχνοντας στη μάχη τα λευκά αιμοσφαίρια για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό.

            Παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την άμυνα του οργανισμού

  • το υπερβολικό βάρος
  • το κάπνισμα
  • η έλλειψη ύπνου
  • η αποφυγή του ήλιου
  • η  μη ισορροπημένη διατροφή και ιδιαίτερα η κατανάλωση λιπαρών και ζάχαρης
  • το άγχος
  • η ατμοσφαιρική ρύπανση
  • η έλλειψη βιταμινών, όπως της βιταμίνης D
  • η διαταραγμένη χλωρίδα του εντέρου

Μένοντας στην μη ισορροπημένη διατροφή θα δούμε παρακάτω πέντε τροφές οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να παραμένει δυνατό!

Αμύγδαλα

Όσον αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση του κρυολογήματος, η βιταμίνη Ε έπεται της βιταμίνης C. Ωστόσο, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό αποτελεί επίσης κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόκειται για λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λιπαρών για να απορροφηθεί σωστά. Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, σφύζουν από βιταμίνη Ε και περιέχουν επίσης υγιή λιπαρά.

Οι ενήλικες χρειάζονται μόνο περίπου 15 mg βιταμίνης Ε ημερησίως. Μισό φλυτζάνι με αμύγδαλα, το οποίο αναλογεί περίπου σε 46 ολόκληρα αμύγδαλα με κέλυφος, παρέχει περίπου 100% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης.

Σπανάκι

Το σπανάκι «μπαίνει» στη λίστα όχι μόνο επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αλλά περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά και β-καροτίνη που ενισχύουν τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να πολεμά λοιμώξεις.

Όπως και το μπρόκολο, το σπανάκι είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο ώστε να διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθά να καταπολεμήσει ασθένειες.

Σκόρδο

Το σκόρδο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κουζίνα στον κόσμο και είναι απαραίτητο για την υγεία μας.

Οι πρώτοι πολιτισμοί είχαν αναγνωρίσει την αξία του στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Το σκόρδο μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη σκλήρυνση των αρτηριών, ενώ υπάρχουν και ορισμένα ασθενή στοιχεία ότι βοηθά στη μείωση της υπέρτασης.

Οι ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σύστημα ιδιότητες του σκόρδου φέρεται να προέρχονται από την υψηλή συγκέντρωση ενώσεων που περιέχουν θείο, όπως η αλισίνη.

Τζίντζερ (πιπερόριζα)

Πρόκειται για άλλον έναν «φίλο» στον οποίο πολλοί στρέφονται όταν νοσούν. Το τζίντζερ, με ενεργό συστατικό την τζιντζερόλη, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση φλεγμονωδών νοσημάτων και όχι μόνο.

Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ναυτίας, ενδέχεται να έχει ευεργετική επίδραση στον χρόνιο πόνο, αλλά και ιδιότητες μείωσης της «κακής» χοληστερόλης.