Επιστημονικά αποδεδειγμένα η γυμναστική βοηθά τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία μας. Η καθημερινότητά μας μπορεί να είναι έντονη και να σκεφτόμαστε αρχικά ότι η γυμναστική θα είναι κάτι το οποίο θα μας εξαντλήσει, όμως θα παρατηρήσουμε παραδόξως ότι η άσκηση μας γεμίζει σωματικά και ψυχικά δίνοντάς μας ενέργεια στο σύνολό της!

Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που ίσως παρατηρήσουμε από την έλλειψη άσκησης στην καθημερινότητά μας.

Μόνιμη κούραση: Εάν το αίσθημα εξάντλησης παραμένει ακόμη κι όταν έχετε κοιμηθεί αρκετά, ίσως αυτό που χρειάζεστε είναι ένας περίπατος. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια έδειξε ότι μόλις 20 λεπτά ήπιας αεροβικής άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας κατά 20%, χάρη στη θετική επίδραση που έχει η άσκηση στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Πόνος χωρίς προφανή αιτία: Σίγουρα σας έχει τύχει κάποια στιγμή να ξυπνήσετε και να πονάτε στη μέση, στο γόνατο ή στον ώμο χωρίς να έχετε χτυπήσει. Θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη γυμναστική ή τις ασκήσεις που θα επιβαρύνουν το σημείο που πονάτε, όμως ένας περίπατος ή κάποια άλλη μορφή ήπιας άσκησης θα ενεργοποιήσει τους μυς, θα χαλαρώσει τις αρθρώσεις και θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος ώστε να υποχωρήσει ο πόνος.

Έντονο στρες και νευρικότητα: Το περπάτημα, το τρέξιμο ή οι ασκήσεις με βάρη για 20-30 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα, μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα του στρες. Συνοδεύστε τη γυμναστική σας με μουσική για καλύτερα αποτελέσματα.

Έχουν απορρυθμιστεί οι ορμόνες σας: Η γυμναστική συμβάλλει στη ρύθμιση της ορμονικής λειτουργίας με φυσικό τρόπο. Για παράδειγμα, ενισχύει την παραγωγή τεστοστερόνης κι έτσι ανεβάζει τον μεταβολικό ρυθμό και διατηρεί το δέρμα νεανικό, ενώ παράλληλα ωφελεί την εγκεφαλική λειτουργία.


Δυσπεψία: Η αεροβική γυμναστική επιταχύνει τον ρυθμό της αναπνοής και τον καρδιακό παλμό, παράγοντες που προωθούν τη συστολή των μυών του γαστρεντερικού. Έτσι, η πέψη διενεργείται πιο ομαλά και η τροφή απομακρύνεται ευκολότερα από το σώμα.

Αϋπνίες: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep Medicine δείχνει ότι η συστηματική άσκηση βοηθά και στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.