Ελάχιστα είναι τα φαγητά που είναι τόσο παρεξηγημένα όπως η πίτσα..! Η πίτσα είναι ένα φαγητό αποτελούμενο από ψημένη ζύμη, και μείγμα λαχανικών ή και αλλαντικών.

Πιθανώς η πίτσα να έχει ρίζες από Αρχαία Ελλάδα, όπου το φαγητό αυτό ονομαζόταν πλακούντας και στα βυζαντινά χρόνια πίττα. Την πίτσα την προτιμούσαν οι εργαζόμενοι άνδρες κυρίως (και οι φτωχοί) γιατί ήταν ένα οικονομικό και εύκολα μεταφερόμενο φαγητό.

Ακόμη και στις μέρες μας η πίτσα είναι μια τοπ και εύκολη επιλογή φαγητού που είτε την παραγγέλνουμε είτε τη φτιάχνουμε εύκολα στο σπίτι. Παρ’ όλα αυτά μια σπιτική φτιαγμένη πίτσα με αγνά υλικά μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ γρήγορο και υγιεινό γεύμα.

Αν και η  περίοδος αυτή που διανύουμε είναι τέτοια που μας καθιστά στο σπίτι, είναι ευκαιρία να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας φαγητά φτιαγμένα στο σπίτι με έναν έξυπνο τρόπο!!

Tip

  • Μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικό και γρήγορο φαγητό μπορούμε να “κρύψουμε” λαχανικά (& μυρωδικά – μπαχαρικά) που το παιδί μας ή και εμείς οι ίδιοι δεν τρώμε ιδιαίτερα. Αυτά θα μπορούσαν να είναι για παράδειγμα: καλαμπόκι, μανιτάρια, πιπεριές κα. ,αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη θρεπτική της αξία.
  • Δώστε ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο μαγειρέματος της πίτσας. Η επιλογή μπορεί να είναι στον φούρνο (πάνω σε λαδόκολα και στο τελείωμα ρίχνουμε ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο) ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (ώστε να αποφύγουμε το περιττό τηγανιτό ελαιόλαδο).
  • Ας προτιμήσουμε στην συνταγή μας να προσθέτουμε λαχανικά και όχι αλλαντικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τυρί χαμηλής λιποπεριεκτικότητας πχ μοτσαρέλα.
  • Μια ακόμη λύση για περισσότερη έμφαση στην νοστιμιά και όχι στην ποσότητα είναι να κάνουμε την βάση (ζυμάρι) της πίτσας μας πιο λεπτή!

Τι μας προσφέρει η πίτσα;

  1. Ως βασική πηγή υδατανθράκων η πίτσα μας δίνει ενέργεια  και θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι μια εξαιρετική πρόταση για το μενού ενός αθλητή!
  2. “Κρύβουμε” στην συνταγή της πίτσας μας λαχανικά και βότανα που περιέχουν βιταμίνες C, E και A. Κυρίως η βιταμίνη Α φαίνεται να συνδράμει στην διαδικασία παραγωγής λεμφοκυττάρων, απαραίτητων στοιχείων για τη λειτουργεία του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού!

Έτσι λοιπόν μια πίτσα μπορεί να αποτελέσει ένα υγιεινό και γρήγορο μενού έως και ένα σνακ που θα συντροφεύσει μια ταινία στην τηλεόραση!!