Ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα είναι η πατάτα! Όλοι μας έχουμε ταυτίσει την πατάτα με αυτήν τη τηγανιτή προτηγανισμένη των μαγαζιών, κάτι που όντως συνηθίζεται..

Η τηγανιτή πατάτα αν και είναι αρεστή από τους περισσότερους και μπορεί να είναι συνοδευτικό σε πολλά καθημερινά μας γεύματα όπως: μπριζόλα , μπιφτέκι ,κοτόπουλο, αυγά, σουβλάκι κα.  ,την θεωρούμε απαγορευτική και προσπαθούμε να την αποφεύγουμε ή να την αντικαθιστούμε με κάποιο άλλο συνοδευτικό!

Έτσι αν τη πατάτα την αποφεύγουμε μια φορά, την γλυκοπατάτα την αποφεύγουμε δυο, κυρίως λόγω του πρώτου συνθετικού του ονόματός της! Ποιες είναι λοιπόν οι διαφορές στην πατάτα και την γλυκοπατάτα και ποια από τις δύο πρέπει να προτιμάμε;

Ας αποκαταστήσουμε λοιπόν τον ρόλο τους στην διατροφή μας, διότι αν μαγειρεύονται σωστά τότε είναι και τα δύο εξίσου υγιεινές!

Γλυκοπατάτα:

  •  Οι υδατάνθρακες της γλυκοπατάτας, αν και είναι περίπου ίδιοι με της λευκής πατάτας αποτελούνται κυρίως από ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες με αποτέλεσμα ο γλυκαιμικός δείκτης να είναι χαμηλότερος. Ένα από τα σημαντικά προτερήματά της επίσης είναι ότι πρακτικά μας χορταίνει περισσότερο μειώνοντας την πιθανότητα υπερφαγίας αργότερα.

*TIP: Η ψητή γλυκοπατάτα έχει ακόμη χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την βραστή!

  • Μέση Γλυκοπατάτα: 108 Θερμίδες & 1,3 γρ. πρωτεΐνες.
  •  Έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα στο καροτινοεδές,  β – καροτίνη ( αντιοξειδωτική χρωστική που της δίνει το πορτοκαλί της χρώμα) και έτσι συνεισφέρει στην παραγωγή της βιταμίνης A (βασικό μικροθρεπτικό συστατικό που παίζει βασικούς ρόλους στην όραση, την ανοσία, τη συντήρηση των κυττάρων και άλλες βασικές διαδικασίες του σώματος)στο σώμα, σε αντίθεση με την λευκή, η οποία δεν περιέχει καθόλου.

*Ενημερωτικά: Όσοι περιλάμβαναν μεγάλες ποσότητες από αυτή παρουσίαζαν 17% λιγότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με έρευνα του 2016. Όμως και πάλι έχει σημασία ο τρόπος που καταναλώνουμε την γλυκοπατάτα.

Πατάτα:

  • Η λευκή πατάτα περιέχει μόνο λίγες περισσότερες πρωτεΐνες από την γλυκοπατάτα, ενώ παράλληλα περιέχει και περισσότερες θερμίδες στην ίδια ποσότητα τροφής.
  • Μέση λευκή πατάτα: 125 θερμίδες & 1,9 γρ. πρωτεΐνες.
  • Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι λευκές πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο ακόμα και από μια μπανάνα (μέση πατάτα 372mg)!

Συμπέρασμα:

Στην βάση της μεσογειακής πυραμίδας βρίσκονται και οι δυο, αφού πρόκειται για δυο ωφελιμότατα τρόφιμα που πρέπει να τα καταναλώνουμε σε τακτική βάση. Με την γλυκοπατάτα να υπερτερεί ίσως στην θρεπτικότητα έναντι της λευκής πατάτας, σίγουρα θα πρέπει να τις εντάξουμε στο διατροφολόγιό μας, ακόμα και εάν θέλουμε να πετύχουμε την απώλεια βάρους! Η απόφαση δική σας..!