Σχετικά με τη κανέλλα

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το εσωτερικό του δέντρου της κανέλας. Δημιουργείται από το κόψιμο των στελεχών του δέντρου της κανέλας. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το εσωτερικό και πετάμε τα ξύλινα περιβλήματα. Όταν ξηραίνεται σχηματίζει στικ κανέλας τα οποία και μπορούμε να ξύσουμε και να φτιάξουμε κανέλα σκόνη.

Η χαρακτηριστική της μυρωδιά και γεύση οφείλονται στην πανίσχυρη ουσία που λέγεται κινναμική αλδεΰδη (Cinnamaldehyde ). Η άλλη δραστική ουσία που περιέχει είναι η ευγενόλη. Χάρη σε αυτές έχει δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και τον οργανισμό μας.  Να σημειώσουμε ότι η κανέλα κάσσια δεν περιέχει ευγενόλη.

Ποια είναι τα οφέλη της κανέλλας;

1. Καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία

Πρόσφατη μελέτη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια κατέδειξε ότι μπαχαρικά όπως η κανέλα και ο κουρκουμάς (γνωστός επίσης ως κουρκούμη ή κιτρινόριζα) εξουδετερώνουν την αρνητική επίδραση ενός γεύματος με πολλά λιπαρά. Τα λιπαρά στη διατροφή μας αυξάνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα και τα αυξημένα τριγλυκερίδια με τη σειρά τους αυξάνουν μελλοντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

2. Ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα

Έρευνα του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας κατέδειξε ότι το εκχύλισμα κανέλας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και της καρδιοπάθειας. Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, παχύσαρκα άτομα με προ-διαβήτη που έλαβαν το εκχύλισμα κανέλας διαλυμένο σε νερό δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν βελτίωση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους έπειτα από 12 εβδομάδες.

3. Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία

Και μόνο η μυρωδιά της κανέλας είναι αρκετή για να τονωθεί το μυαλό μας, η ευεργετική της επίδραση είναι όμως ισχυρότερη όταν καταναλώνεται σε μορφή σκόνης. Στο πλαίσιο πειράματος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wheeling Jesuit των ΗΠΑ ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να κάνουν ένα τεστ σε υπολογιστή ενώ μασούσαν απλή τσίχλα, τσίχλα με άρωμα κανέλας, τσίχλα με γεύση μέντας, τσίχλα με άρωμα γιασεμί ή χωρίς να μασούν τσίχλα. Η τσίχλα με άρωμα κανέλας φάνηκε να ενισχύει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο τη νοητική λειτουργία των συμμετεχόντων.

4. Προστασία από το Πάρκινσον

Μελέτη που βασίστηκε σε πειραματόζωα κατέδειξε ότι όταν η κανέλα μεταβολίζεται παράγει μια ουσία που ονομάζεται βενζοϊκό νάτριο. Το βενζοϊκό νάτριο φτάνει στον εγκέφαλο και προστατεύει τους νευρώνες, ενισχύει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και βελτιώνει την κινητική λειτουργία.