Τι είναι τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς (βακτήρια) και ζυμομύκητες. Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκονται φυσιολογικά και στο έντερό μας, και ωφελούν τον οργανισμό μας – ειδικά το πεπτικό σύστημα. Τα προβιοτικά που λαμβάνουμε μέσω συμπληρωμάτων ή τροφίμων είναι αντίστοιχα με αυτά που βρίσκονται στο έντερό μας και, επί της ουσίας, ενισχύουν αυτά του εντέρου.
Τι κάνουν τα προβιοτικά;
Για να κατανοήσουμε τον ρόλο των προβιοτικών πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τη λειτουργία του εντέρου. Το εσωτερικό του εντέρου μας, όπως και κάθε επιφάνεια του σώματός μας, είναι καλυμμένο με μικροσκοπικά πλάσματα, κυρίως βακτήρια. Αυτοί οι οργανισμοί δημιουργούν ένα μικρο-οικοσύστημα γνωστό ως μικροβίωμα. Και παρόλο που εμείς δεν συνειδητοποιούμε καν την ύπαρξή τους, το μικροβίωμα του εντέρου παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη διάθεση ή τη συμπεριφορά μας.
Υπάρχει λοιπόν η άποψη ότι η μείωση των «καλών» βακτηρίων στο έντερό μας θα επηρεάσει την υγεία μας αφού θα έχει διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του πεπτικού. Επομένως, πιστεύεται από πολλούς ότι η λήψη προβιοτικών διατηρεί τον αριθμό και την υγεία αυτών των μικροοργανισμών στα σωστά επίπεδα.
Η πιο γνωστή πηγή προβιοτικών στη διατροφή μας είναι το γιαούρτι, όμως τα «φιλικά» βακτήρια δεν βρίσκονται μόνο εκεί.
Δείτε παρακάτω 7 πηγές προβιοτικών που δεν γνωρίζατε!
1. Κομπούχα: Πρόκειται για ένα ποτό, προϊόν ζύμωσης, με βάση το τσάι. Εκτός από προβιοτικά, δίνει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος.
2. Μηλόξιδο: Διευκολύνει το αδυνάτισμα και βελτιώνει την όψη του δέρματος, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες και σχεδόν καθόλου ζάχαρη. Δεν πρέπει να καταναλώνεται σκέτο λόγω της υψηλής οξύτητάς του, αλλά να αραιώνεται με μια ποσότητα νερού (1-2 κουταλιές του γλυκού ανά ποτήρι νερό).
3. Ξινό λάχανο & κίμτσι: Το ξινό λάχανο είναι δημοφιλές έδεσμα της γερμανικής και γαλλικής κουζίνας που παρασκευάζεται από λάχανο τουρσί, ενώ το κορεατικό κίμτσι φτιάχνεται από διάφορα λαχανικά τουρσί και καρυκεύματα.
4. Πίκλες: Ένα ακόμη προϊόν ζύμωσης από λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε «φιλικά» βακτήρια. Προσοχή χρειάζεται στην περιεκτικότητα του προϊόντος που θα επιλέξετε σε αλάτι.
5. Μίσο: Πρόκειται για ένα καρύκευμα με βάση τη σόγια που χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουζίνα, κυρίως σε σούπες. Το μίσο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.
6. Κεφίρ: Παράγεται από ένα μείγμα μικροοργανισμών σε συνδυασμό με γάλα και εκτός από προβιοτικά παρέχει και σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών.
7. Τέμπε: Το τέμπε είναι ένα προϊόν ζύμωσης από σόγια ιδανικό για χορτοφάγους. Έχει επίσης εντυπωσιακή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που φτάνει το 20% ανά γραμμάριο βάρους.