Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας και της ενέργειας των ανθρώπων. Κάθε είδος τροφής αποτελεί και ένα ξεχωριστό σύνολο θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη και την προαγωγή της υγείας.
Η ποικιλία και ο συνδυασμός των διαφόρων τροφίμων είναι αυτό που προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για τη διατήρηση της ζωής. Μια βασική διάκριση που πρέπει να κάνουμε, πριν ξεκινήσουμε ν’ αναπροσαρμόζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες βάσει των νέων δεδομένων, είναι αυτή ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και το λευκό κρέας.
Κόκκινο Κρέας
Τι θεωρείται κόκκινο κρέας;
Κόκκινο κρέας θεωρείται το μοσχαρίσιο (βοδινό/βόειο) κρέας, το χοιρινό κρέας, το αρνί και το κατσίκι, καθώς και οποιοδήποτε παράγωγο αυτών, όπως ο κιμάς και τα παϊδάκια. Στην κατηγορία του κόκκινου κρέατος κατατάσσονται και άλλα, «εξωτικά» είδη που καταναλώνονται σπανιότερα στη χώρα μας, όπως το κρέας αλόγου, το κρέας αγριόχοιρου, το κρέας ελαφιού, το κρέας πέρδικας, το κρέας φασιανού, το κρέας στρουθοκαμήλου κ.α.
Αν και η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία, σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητο, καθώς αποτελεί καλή πηγή θρεπτικών συστατικών όπως οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος και βιταμίνες συμπλέγματος Β.
- Πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Βρίσκεται στους μυς, τα οστά, τα όργανα και συμμετέχει σε διάφορες διεργασίες του οργανισμού. Η πρωτεΐνη του κόκκινου κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει πως περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, σε αντίθεση με την πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών, που χρειάζεται ο οργανισμός για να συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες.
- Σίδηρος. Το κόκκινο κρέας αποτελεί επίσης σημαντική πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος συμμετέχει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες ανάμεσα στις οποίες και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αναιμίας με επακόλουθα συμπτώματα κόπωσης και αδυναμίας. Το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με την καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως ο σίδηρος που προσλαμβάνεται από το κόκκινο κρέας απορροφάται καλύτερα από το σίδηρο που βρίσκεται στις φυτικές τροφές.
- Ψευδάργυρος. Ακόμη το κρέας περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη, τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επούλωση των τραυμάτων και τον έλεγχο της όρεξης. 90γρ κόκκινου κρέατος προσφέρουν το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου.
- Βιταμίνες συμπλέγματος Β. Το κόκκινο κρέας περιέχει τέλος μια πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Ένα σύνηθες debate όταν θέλουμε να παραγγείλουμε σε μια ταβέρνα είναι μοσχαρίσια ή χοιρινή μπριζόλα, ακόμη και όταν είναι να αγοράσουμε αρνί ή κατσίκι για να ψήσουμε την ημέρα του Πάσχα. Ποιο είναι πιο υγιεινό-θρεπτικό λοιπόν; Και αν μαγειρευτεί ή ψηθεί κατά πόσο θα είναι εξίσου γευστικό;
Τι πρέπει να προσέξω στο κόκκινο κρέας;
Το κόκκινο κρέας περιέχει όμως και κορεσμένο λίπος, το οποία αυξάνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το χοιρινό κρέας έχει περισσότερο ορατό λίπος, ενώ το μοσχάρι έχει το περισσότερο λίπος ενδομυϊκά.
Τι δείχνουν οι έρευνες;
Έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά περισσότερες από δύο μερίδες (περισσότερα από 160 γραμμάρια ημερησίως) κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος όπως τα αλλαντικά, διατρέχουν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα (λιγότερο από 20 γραμμάρια κάθε μέρα).
Λευκό Κρέας
Τι θεωρείται λευκό κρέας;
Λευκό κρέας θεωρείται κυρίως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Δευτερευόντως, στην κατηγορία αυτή ανήκουν η πάπια και η χήνα αλλά και το ψάρι.
Πρωτεΐνες. Τα συγκεκριμένα είδη κρέατος αποτελούν πηγή πρωτεϊνών παρόμοιων με εκείνων του κόκκινου κρέατος.
Βιταμίνες. Όσον αφορά τις βιταμίνες, τα πτηνά είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες Β3, Β12, C, Α και φολικό οξύ.
Σίδηρος – Ψευδάργυρος. Η παρουσία του ψευδαργύρου και του σιδήρου είναι μικρότερη από ό, τι το κόκκινο κρέας, αλλά μεγαλύτερη σε σχέση με το κάλιο και το φώσφορο.
Επίσης, αρκετά ψάρια ανήκουν στην κατηγορία του λευκού κρέατος, όπως είναι ο μπακαλιάρος, το χέλι, η πεσκανδρίτσα, το λαβράκι, η γλώσσα και η τσιπούρα. Το κρέας των ψαριών αυτών χαρακτηρίζεται από την παροχή πρωτεϊνών των οποίων η θρεπτική αξία είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτών του κόκκινου κρέατος. Επιπρόσθετα, έχουν περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες που δεν υπερβαίνουν το ποσοστό του 5%, που είναι το ποσοστό που απαιτεί το ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον με τα ω3 λιπαρά που μας προσφέρουν βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς. Τέλος, τα ψάρια είναι μια σημαντική πηγή ιωδίου, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμινών Α, D και Β12.
Τελικά μπορώ να τρώω κόκκινο κρέας;
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως το ιδανικό είναι να περιορίσουμε γενικά το κόκκινο κρέας και να προσθέσουμε στην διατροφή μας πιο άνετα το λευκό. Το κόκκινο κρέας όμως, αποτελεί μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Η υπερβολική κατανάλωση του οδηγεί στην εμφάνιση νοσημάτων, και για τον λόγο αυτόν η μεσογειακή διατροφή εξ’ αρχής τοποθετούσε το κόκκινο κρέας ψηλά στην κορυφή της πυραμίδας (δηλαδή λιγότερες φορές την εβδομάδα).
TIPS
Γενικά αποφύγετε να καταναλώνετε κόκκινο κρέας πάνω από μια φορά την εβδομάδα, ενώ προτιμάτε εκείνο με τη λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, όπως είναι το μοσχάρι, ενώ στο χοιρινό αφαιρείτε πάντα το ορατό λίπος πριν το μαγειρέψετε.