Τα περισσότερα από τα λαχανικά, ιδιαίτερα όλα τα παρακάτω που αναγράφουμε είναι σημαντικά για τον οργανισμό μας και προσφέρουν υγεία. Είναι όμως και μερικές φορές που για κάποιες συγκεκριμένες ομάδες ατόμων η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών μπορεί να οξύνει καταστάσεις υγείας. Ας δούμε μερικά από αυτά τα «ύποπτα» λαχανικά.

Ντομάτες: Περιέχουν μία ουσία που μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέων. Τα άτομα με διαταραχές του πεπτικού, καλό είναι να αποκλείουν τις ντομάτες και τα προϊόντα με βάση αυτές για 2-3 εβδομάδες από τη διατροφή τους για να διαπιστώσουν αν αισθάνονται καλύτερα.

Παντζάρι: Ένας στους πέντε ανθρώπους ταλαιπωρούνται από πέτρες στα νεφρά. Αν έχετε ιστορικό νεφρολιθίασης, πρέπει να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε οξαλικά οξέα, όπως τα παντζάρια, το σπανάκι και τα σέσκουλα.

Σπαράγγια: Αν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα, πρέπει να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε πουρίνες, που ανεβάζουν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Τα λαχανικά που περιέχουν πουρίνες είναι τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρότα, η μελιτζάνα και το σπανάκι.

Αγκινάρες: Οι άνθρωποι που έχουν διαπιστωμένη αλλεργία στο φυτό αμβροσία, πάσχουν δηλαδή από το λεγόμενο σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, πρέπει να αποφεύγουν τροφές, όπως οι αγκινάρες. Όσοι είναι αλλεργικοί στο λάτεξ, πρέπει να αποφεύγουν το αβοκάντο, ενώ οι αλλεργικοί στην ασπιρίνη, πρέπει να αποφεύγουν τροφές με σαλυκιλικά, όπως τα ραπανάκια και τα μήλα.

Λάχανο: Αν πάσχετε από νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να αποφεύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση λάχανου, το οποίο περιέχει βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο και μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. Μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών έχουν ανάλογη δράση.

Μελιτζάνες: Αν έχετε περιττά κιλά ή πρέπει να παρακολουθείτε το βάρος σας για ιατρικούς λόγους, περιορίστε την πρόσληψη μελιτζάνας, η οποία έχει την ιδιότητα να απορροφά λιπαρά λόγω της σπογγώδους υφής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τηγανητές μελιτζάνες απορροφούν τέσσερις φορές περισσότερο λάδι από τις τηγανητές πατάτες!