Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο. Είναι γνωστή και ως ρετινόλη. Την βιταμίνη αυτή θα την βρούμε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά και ως προβιταμίνη Α  (β-καροτένιο ή άλλα καροτενοειδή) από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Σε ποιες τροφές θα την βρω;

Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι:

  • Συκώτι
  • Μουρουνέλαιο
  • Κρόκος του αυγού
  • Βούτυρο
  • Εμπλουτισμένη μαργαρίνη
  • Λιπαρά ψάρια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα

Σημαντικές πηγές β-καροτένιου είναι φρούτα και λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, η κολοκύθα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η γλυκιά κόκκινη πιπεριά, το μάνγκο και το πεπόνι.

Πόση βιταμίνη Α θα χρειαστώ ημερισίως;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι τιμές αναφοράς πρόσληψης του πληθυσμού σχετικά με τη βιταμίνη Α διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού ως εξής:

  • Βρέφη (7-11 μηνών) και παιδιά: 250-750 μg RE ανά ημέρα
  • Ενήλικες: 750 μg RE ανά ημέρα για τους άνδρες και 650 μg RE ανά ημέρα για τις γυναίκες
  • Έγκυοι & θηλάζουσες: 700 και 1300 μg RE ανά ημέρα αντίστοιχα