Η περίοδος των Χριστουγέννων έχει ήδη αρχίσει και ας μην κρυβόμαστε.. εκτός από τα δώρα που λαχταράμε το σπίτι γεμίζει με γλυκούς πειρασμούς!! Τα χαρακτηριστικά αυτά γλυκίσματα αποτελούν κομμάτι της “μαγείας” και του εορταστικού πνεύματος των Χριστουγέννων.

Ποιος θα αντισταθεί στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες, ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή, που λόγω της κατάστασης είμαστε στο σπίτι κλεισμένοι με περιορισμένη γκάμα δραστηριοτήτων.. Είναι οι μέρες που όλοι μας θα κάνουμε τις παρασπονδίες μας, αρκεί να βεβαιωθούμε πως η γλυκιά μας επιθυμία θα μας προσφέρει και υγεία εκτός από θερμίδες μόνο!

Πάμε να δούμε 4 χαρακτηριστικά των δυο αυτών γλυκισμάτων:

  • Τα μελομακάρονα περιέχουν μέλι, ενώ οι κουραμπιέδες ζάχαρη, γεγονός που κάνει τα μελομακάρονα να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα.
  • Τα μελομακάρονα ωστόσο περιέχουν τα οφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα,(βιταμίνη Ε), καθώς και αντιοξειδωτικά λόγω του ελαιόλαδου.
  • Οι κουραμπιέδες περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, λόγω του βουτύρου.
  • Και τα δυο μας δίνουν περίπου τις ίδιες θερμίδες (200 kcal, το ένα μέτριο). Οι ξηροί καρποί που περιέχουν μας δίνουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Ε  καθώς και ιχνοστοιχεία όπως το σίδηρο και το μαγνήσιο.

*Πρόσφατες αναφορές φαίνεται να μην ενοχοποιούν την αύξηση του καρδιοαγγειακού κινδύνου σε υγιή άτομα με το βούτυρο (κορεσμένα λιπαρά) που περιέχουν οι κουραμπιέδες!

TIPS:

  1.  Μπορούμε να μπούμε στο εορταστικό κλίμα τρώγοντας μελομακάρονα ή κουραμπιέδες αλλά προσέχοντας την ποσότητα! Ένα – δυο μελομακάρονα πχ αρκούν για να μπεις στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων. Μπορείς ακόμα και να τα φτιάξεις σε μπουκίτσες αρκεί το γλυκό αυτό να σε ευχαριστήσει σε γεύση!!
  2. Η επικάλυψη σοκολάτας επιβαρύνει κατά πολύ και αυξάνει το θερμιδικό φορτίο και των δυο!
  3. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ωστόσο άλλα γλυκαντικά αντικαθιστώντας την ζάχαρη ή το αλεύρι με πχ. στέβια, μελάσσα ή ακόμη και αλεύρι ολικής άλεσης, τόσο  για την μείωση των θερμίδων όσο και για την αύξηση της θρεπτικής τους αξίας!
  4. Μπορείς να περιορίσεις το συρόπιασμα στα μελομακάρονα και να τα δοκιμάσεις περισσότερο τραγανά!

Καλές γιορτές!!!