Γενικά

Είτε το βιώνεται για λίγες στιγμές ή μέρες, το άγχος είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουμε καλά! Το πρώτο συνήθως σύμπτωμα είναι να αισθάνεστε το σώμα σας βαρύ.. ειδικά όταν δεν υπάρχει καμία “έξοδος απελευθέρωσης”. Το “fight or flight” που λένε, δηλαδή, “μάχη ή πτήση” , ουσιαστικά το να τσακώνεσαι ή το να είσαι στον κόσμο σου, είναι μια λύση αρκετά προσωρινή.

Ένας τέτοιος χειρισμός δεν θα φέρει το επιθυμητό μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να τρέξετε και να κρυφτείτε μακριά από το πρόβλημα, κρύβοντας το άγχος και τα συναισθήματα τα οποία σας προκαλούν τοξικοί άνθρωποι ή ακόμα και η πανδημία. Για να μπορέσει να κλείσει αυτός ο κύκλος, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια διαδικασία. Ποια όμως είναι η κατάλληλη θεραπεία για να ακολουθήσει κάποιος και να καταφέρει να διώξει μια για πάντα το στρες από την ζωή του;

Γενικά Συμπτώματα Στρες

Η παρακολούθηση μιας θεραπείας σίγουρα είναι ότι πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του άγχους. Είναι ένα εργαλείο για την διαχείριση του στρες, καθώς και γενικών ανησυχιών. Συχνά παρατηρείτε το φαινόμενο, οι άνθρωποι να βιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το άγχος, χωρίς να το γνωρίζουν. Τα συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν αλλά σε συνδυασμό των καταστάσεων να μην έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή ώστε να αναγνωριστούν. Πάμε να δούμε παρακάτω μερικά από τα βασικά και συχνότερα συμπτώματα του στρες.

  1. Έλλειψη Όρεξης
  2. Κατάθλιψη
  3. Εξάντληση
  4. Υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας
  5. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει επίσης και σωματικά προβλήματα (ψυχοσωματικά) όπως αλλαγές βάρους , εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μυϊκό πόνο αλλά και γαστρεντερικές δυσφορίες.

Τύποι θεραπείας για την σωστή διαχείριση του στρες

  • Θεραπεία Συμπεριφοράς: Αυτή η θεραπεία επικεντρώνεται στις ενέργειές σας αλλά και στην εκμάθηση αντιπαραγωγικών συμπεριφορών. Ένας τύπος συμπεριφορικής θεραπείας που εστιάζει στην διαχείριση προτύπων σκέψης για την καλύτερη αντιμετώπιση των στρες.
  • Θεραπεία Διαλεκτικής Συμπεριφοράς: Δημιουργήθηκε πρωτίστως για άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Αυτή η θεραπεία βοηθά τους ανθρώπους αυτούς με την αποδοχή και την ανοχή στην δυσφορία.
  • Θεραπεία Έκθεσης: Συχνά χρησιμοποιείται για την θεραπεία των φοβιών αλλά και καταστάσεων άγχους. Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να αντιμετωπίσετε τις αιτίες του στρες που τείνετε να αποφεύγετε.
  • Μείωση Πίεσης με βάση την Ευαισθησία: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της προσοχής με διαλογισμό για την μείωση του στρες. Πρόκειται για μια προσαρμοσμένη θεραπεία σε συνδυασμό η οποία θα μειώσει την αρνητική σκέψη, καθώς θα βοηθήσει το μυαλό να γαληνέψει.
  • Θεραπεία Ομιλίας: Η πρακτική του να μιλάμε για μια ανησυχία ώστε να διευκρινίσουμε μια κατάσταση, αποκτώντας μια προοπτική. Πολλοί είναι οι τύποι θεραπείας οι οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή.
  • Ομαδική Θεραπεία: Αρκετοί άνθρωποι είναι εκείνοι που την επιλέγουν, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν έντονο το αίσθημα της απομόνωσης. Μπορούν να επωφεληθούν αρκετοί άνθρωποι από αυτή τη θεραπεία , αφού βρίσκονται πια σε ένα φιλικό περιβάλλον με κοινό σκοπό.

Είναι σύνηθες πως όταν αισθάνεστε άγχος, πιστεύεται πως είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται και έτσι δεν αναζητάτε μια υποστήριξη, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν είναι αλήθεια. Μια θεραπεία, όπως οι παραπάνω θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν ώστε να επικυρώσετε τα συναισθήματά σας ως αληθινά, καθώς και να τα επεξεργαστείτε και να τα αποδεχτείτε.

Το να ακολουθήσεις μια θεραπεία ενός ανρθώπου εξειδικευμένου είναι να σα να πηγαίνεις ταξίδι με έναν πολύ έμπειρο οδηγό. Σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, θα έχετε παρατηρήσει πως όταν έχεις δίπλα σου έναν “μέντορα”, ο οποίος θα σε κατευθύνει προς την κατεύθυνση που έχεις επιλέξει αλλά από τα σωστά και ασφαλέστερα μονοπάτια, τότε η επιτυχία είναι σίγουρη, ή τουλάχιστον με αρκετά μεγαλύτερα ποσοστά, αφού έχει να κάνει και με την δική σας προσπάθεια.

Δεν χρειάζεται κάποιος σοβαρός λόγος για να επισκεφθείτε έναν θεραπευτή, ούτε αυτό σημαίνει πως έχετε κάποιο πρόβλημα σε σχέση με το σύνολο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι οι οποίοι μπορούν να στρέψουν έναν άνθρωπο προς την θεραπεία. Είναι μια πολύ καλή επιλογή να εκφράζεις τα συναισθήματά σου και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να βρουν λύσεις για εσάς.

Διάφοροι Τρόποι Αντιμετώπισης του Άγχους Χωρίς Θεραπευτή

Η ανησυχίες για την ψυχική υγεία δεν λύνονται απαραίτητα ακολουθώντας μια θεραπεία ενός εξειδικευμένου θεραπευτή. Ακόμα και όταν δεν μπορείτε για δικούς σας προσωπικούς λόγους να ακολουθήσετε μια θεραπεία ή ακόμα και αν δεν συμφωνείτε με την σκέψη να μοιράζεστε προσωπικά σας συναισθήματα και στοιχεία με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε ουσιαστικά, τότε το να γνωρίζετε ορισμένες τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους θα βοηθήσει εξίσου. Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές από τις τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόζετε και μόνοι σας, τις οποίες τις προτείνουν οι ειδικοί.

  1.  Θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα του σώματός σας τα οποία προκαλεί το άγχος.
  2. Μπορείτε να χαλαρώσετε με έναν καλό ύπνο!
  3. Αποφεύγετε την έντονη εργασία (extra ώρες).
  4. Δοκιμάστε τον διαλογισμό.
  5. Κάντε θετικές σκέψεις μόνοι σας.
  6. Επιλέξτε στον ελεύθερο σας χρόνο να ασκηθείτε.
  7. Φροντίστε περισσότερο τον εαυτό σας. Σωματικά και ψυχικά (πχ. μασάζ, μακιγιάζ, κούρεμα κα.)
  8. Μπορείτε να γράψετε σε ένα σημειωματάριο τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
  9. Φάτε πλούσια γεύματα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σας.
  10. Ορίστε έναν ακριβές χρόνο για την προσωπική σας χαλάρωση.
  11. Θέστε νέους στόχους στην ζωή σας.

Παρ’ όλο που αυτές οι τεχνικές έχουν μια απόσταση από την πραγματική θεραπεία, σίγουρα είναι αρκετά οικονομικές σε σχέση με το να έχετε έναν θεραπευτή. Από την άλλη μεριά δεν υπάρχει ένα πλαίσιο και βήματα τα οποία προσδιορίζουν την εξέλιξη σας και την μείωση των επιπέδων άγχους σας.