Γενικά

Οι όροι “απώλεια βάρους” και “απώλεια λίπους” χρησιμοποιούνται συχνά σαν ίδια ορολογία, όμως στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση! Το να καταλάβετε την διαφορά μεταξύ των δυο, σίγουρα θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα στην υγεία σας αλλά στην επίτευξη των στόχων σας σχετικά με αυτήν. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά τους;

  • Η απώλεια βάρους είναι είναι μια μείωση των συνολικών κιλών σας, η οποία περιλαμβάνει το βάρος από τους μύες σας, το νερό αλλά και το λίπος.
  • Η απώλεια λίπους από την άλλη πλευρά είναι, είναι απλώς μια πτώση του σωματικού σας λίπους.

Στα πλαίσια τώρα της επίτευξης απώλειας βάρους, οι περισσότεροι άνθρωποι στοχεύουν συνήθως να απαλλαγούν από το σωματικό λίπος. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι η απώλεια λίπους δεν είναι η μόνη απώλεια που θα υπάρχει και πολύ συχνά η προσπάθεια απώλειας βάρους μετατρέπεται σε κόλαση για τον οργανισμό μας! Ας δούμε λοιπόν πως έχουν τα πράγματα..

“Να χάσω βάρος ή να χάσω λίπος;” Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση των περισσότερων ανθρώπων.

Το σώμα μας αποτελείται από μερικά βασικά συστατικά: Λίπος, Άπαχο Σωματικό Βάρος, Λιπαρή Μάζα (η οποία περιλαμβάνει τα εξής: μυς, νερό, οστά, όργανα κα.). Το να έχετε πάρα πολύ λίπος αναλογικά με τον άπαχο μυϊκό ιστό, συμβάλλει στην παχυσαρκία, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνια προβλήματα υγείας, όπως: διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και άλλες καρδιακές παθήσεις.

Επίπεδα Λίπους

Το προβλεπόμενο ποσοστό σωματικού λίπους ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο αλλά και την ύπαρξη και ένταση της σωματικής άσκησης. Σύμφωνα με Αμερικανικές Έρευνες τα υγιή επίπεδα του σωματικού λίπους κυμαίνονται από 14% έως και 31% για τις γυναίκες και 6% έως 14% για τους άνδρες. Όσο για τα χαμηλά άκρα των επιπέδων λίπους πχ 14% για γυναίκες και 6% για τους άνδρες έχει να κάνει μόνο για τους αθλητές υψηλού επιπέδου.

Τις περισσότερες φορές όταν μιλάμε για την απώλεια βάρους, μιλάμε πραγματικά για την απώλεια του λίπους. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή το υπερβολικό λίπος επιβαρύνει και είναι δυνητικά επικίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα κανείς δεν θέλει να χάσει άπαχο μυϊκό ιστό. Ο μυϊκός ιστός σας δίνει δύναμη και βοηθά πραγματικά το σώμα σας να κάψει περισσότερες θερμίδες. Το νερό από την άλλη σας κρατά ενυδατωμένο και προάγει ταυτόχρονα την υγιή λειτουργεία του σώματος. Οι λόγοι είναι αρκετοί και σοβαροί για να μην θέλετε να χάσετε ιστό από τα οστά και τα όργανά σας.

Πως θα χάσετε λίπος χωρίς να χάσετε μυϊκό ιστό;

Η αλήθεια είναι πως, ακριβώς όπως δεν γίνεται να χάσετε λίπος μεμονωμένα σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός σας, έτσι ακριβώς δεν γίνεται να χάσετε λίπος χωρίς να χάσετε και μυϊκό ιστό. Αυτό ακούγεται αρκετά απογοητευτικό, όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μετατοπίσετε την ισορροπία προς την απώλεια λίπους και βάλετε στην διαδικασία διατήρησης τον  μυϊκό σας ιστό.

Αρχικά δεν θα πρέπει να περιορίζεστε μόνο στην διατροφή. Οι γνωστές σε όλους μας σύντομες και δραστικές δίαιτες, δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν. Είναι εκείνες που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να χάσετε μεγάλα ποσοστά βάρους, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι πολλά από τα κιλά αυτά προέρχονται από άπαχη μυϊκή μάζα , συγκεκριμένα νερό και μυς και όχι από σωματικό λίπος. Ας μην επεκτείνουμε βέβαια και το γεγονός ότι τέτοιου είδους αυστηρές δίαιτες θα σας κρατήσουν αρκετά δυστυχισμένους.

Το άμεσο αποτέλεσμα ίσως να σας αρέσει, μιας και θα μπορείτε να φοράτε το παντελόνι σας πιο εύκολα και να είστε πιο άνετοι, όμως ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι τελείως προσωρινό. Αμέσως μόλις αυξήσετε τα γεύματά σας, το σώμα θα επανέλθει σε αυτό το μέγεθος που προσπαθείτε να ξεχάσετε!

Συμπέρασμα; Τέτοιου είδους δίαιτες που σας υπόσχονται να αποκτήσετε το σώμα τον ονείρων σας μέσα σε μια νύχτα, δεν θα σας οδηγήσουν στην ουσιαστική και μακροχρόνια απώλεια λίπους ή σε μια ακόμη καλύτερη υγεία.

Υγιής Απώλεια Λίπους

Η υγιής απώλεια λίπους συνεπάγεται σίγουρα με την μείωση της πρόσληψης της τροφής. Όταν λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από εκείνες που καταναλώνετε ή που το σώμα σας έχει ανάγκη, τότε το σώμα σας καίει περισσότερο καύσιμο από εκείνο που έχει αποθηκευμένο. Κάτι το οποίο μεταφράζεται σε απώλεια λίπους. Παρ’ όλα αυτά μια εξαντλητική δίαιτα της μια εβδομάδας μπορεί να καταστρεψει τα πάντα όπως είπαμε. Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο να λειτουργήσετε μεθοδικά και υπομονετικά, μειώνοντας περίπου 500 με 1000 θερμίδες στην ημέρα σας,

Μια μεγάλη αλλαγή με σίγουρα αποτελέσματα είναι να αλλάξετε τις κακές συνήθειες της διατροφής σας ,προσθέτοντας αρκετά περισσότερη πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο του μυϊκού ιστού.  Διατηρεί και ανανεώνει τον μεταβολισμό σας, ενώ σας βοηθά να αισθάνεστε περισσότερο χορτάτοι. Το να λαμβάνετε περισσότερη πρωτεΐνη σε συνδυασμό με την προσπάθεια που θα καταβάλετε, μέσω της άσκησης, για την απώλεια βάρους, ενθαρρύνει το σώμα σας για να χάσει περισσότερο λίπος, ενώ ταυτόχρονα θα κρατάτε δυνατό τον μυϊκό ιστό!

*Το ότι η πρωτεΐνη θα πρέπει να μπει στην κορυφή της κατάταξης των γευμάτων σας, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να απορρίψετε από την διατροφή σας τους υδατάνθρακες. Σίγουρα το να απορρίπτετε τροφές από την καθημερινότητά σας δεν θα σας βοηθήσει και μελλοντικά για να κρατήσετε το απαραίτητο λίπος στο σώμα σας.

Έρευνες

Έρευνες δείχνουν πως η υγιής και βιώσιμη απώλεια βάρους συμβαίνει πραγματικά, με την κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας υγιεινών τροφίμων όπως, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής, άπαχες πρωτεΐνες και αποχή από επεξεργασμένες ζαχαρούχες ουσίες.

Οι τακτικές προπονήσεις, με συγκεκριμένο δηλαδή πρόγραμμα ανά την βδομάδα θα έρθουν για να συμπληρώσουν την προσπάθεια σας για την απώλεια του σωματικού σας βάρους. Η ενεργητική γυμναστική, είναι απαραίτητη για την διατήρηση και την ενδυνάμωση των οστών αλλά και των μυών σας.  Αυτή η επαναλαμβανόμενη τακτική με πρόγραμμα μπορεί να σας βοηθήσει επίσης να χάνετε λίπος κρατώντας δυνατό τον μυϊκό σας ιστό και την άπαχη μάζα του σώματος. Θα χρειαστεί και εδώ να μην υπερβάλετε με την γυμναστική, διότι μπορεί να καταλήξετε ιδιαίτερα κουρασμένοι και πεινασμένοι στο τέλος της ημέρας.

Παραδείγματα Προπονήσεων

Το τρέξιμο, το ποδήλατο, το Kickboxing αλλά και το ελλειπτικό είναι μια πολύ καλή ιδέα. Βέβαια το να ζορίζετε τον οργανισμό και το σώμα σας με συνεχόμενο cardio επίσης παραμένει πρόβλημα. Θα πρέπει σίγουρα ενδιάμεσα στις προπονήσεις σας να τονώνετε τον μυϊκό σας ιστό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προπονήσεις αλλά και στην καθημερινότητα.

Ανάπαυση 

Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε την συμαντικότητα της παύσης. Ανάμεσα από τις προπονήσεις σας θα ήταν καλό να υπάρχει και ένα διάλλειμα. Το σώμα σας θα πρέπει να ξεκουράζετε, διότι η εξάντληση θα σας δημιουργήσει ένα συναίσθημα δυσφορίας και ίσως να σας αποτρέψει από την συνεχής προσπάθεια για το καλύτερο. Μπορείτε να προγραμματίσετε να έχετε ολόκληρες ημέρες ανάπαυσης του σώματος αλλά και του οργανισμού σας.