Τι είναι η πέτρα στην χολή (χολολίθίαση);

Χολή ονομάζουμε το υγρό, το οποίο φιλοξενείται μέσα σε ένα όργανο που ονομάζουμε χοληδόχο κύστη. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής με την χολή, αναφέρεται λοιπόν στην κύστη. Πέτρες στην χολή ή αλλιώς χολολιθίαση είναι οι πέτρες που παρουσιάζονται στην χοληδόχο κύστη.

Το όργανο αυτό μοιάζει με αχλάδι και εντοπίζεται κοντά στο συκώτι. Η χολή περιέχει κάποια χημικά συστατικά όπως είναι τα χολικά άλατα, η χοληστερίνη και άλλα. Η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα συστατικά και στο νερό που περιέχεται, μπορεί κάποια στιγμή για διάφορους λόγους να αλλάξει και να δημιουργηθεί ένα ίζημα, το οποίο είναι προάγγελος των λίθων.

Από τι προκαλείται και πως δημιουργείται η πέτρα στη χολή;

Όταν ο ασθενής τρέφεται με τροφές, οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης, είναι παχύσαρκος ή έχει μία προδιάθεση στην ανάπτυξη προβλήματος στην χολή, τότε ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμφανίσει χολολιθίαση.

Βεβαίως συνυπολογίζονται κι άλλοι παράγοντες όπως είναι η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ ή αντίθετα οι εξαντλητικές δίαιτες, ακόμα και η κληρονομικότητα παίζει ρόλο. Άλλα αίτια:

  • Λήψη αντισυλληπτικών
  • Νόσο Crohn
  • Εκτομή ειλεού
  • Προχωρημένη ηλικία
  • Κίρρωση
  • Κυστική ίνωση

Το 20% του γυναικείου και το 14% του ανδρικού πληθυσμού αναπτύσσουν σε κάποια φάση της ζωής τους πέτρες στη χολή.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Υγιεινή διατροφή: Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή. Είναι σημαντικό να αποφύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες ή δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων (λιγότερες από 800 θερμίδες ημερησίως). Αναζητήστε καλές πηγές φυτικών ινών, συνδυάστε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλάβετε στην διατροφή σας ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και πίτουρο. Αποφεύγετε τα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της χοληστερόλης.


Ενυδάτωση: Εντάξτε στη διατροφή σας χυμούς λαχανικών, εσπεριδοειδών και πολύ νερό. Πρέπει να αποφεύγετε την αφυδάτωση με κάθε τρόπο. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση ελαιόλαδου (περίπου 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα) μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης χολόλιθων. Ένα συστατικό που βρίσκεται στο ελαιόλαδο φαίνεται να βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και στην χολή. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνότητα εμφάνισης λίθων στη χολή είναι σχετικά χαμηλή μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές όπου η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι υψηλή. Η λεκιθίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη. Θα τη βρείτε σε διάφορα τρόφιμα όπως σόγια, βρόμη, αυγά, γάλα, φιστίκια, λάχανο και σοκολάτα.

Απώλεια βάρους: Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με την χολολιθίαση, γιατί οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση λίθων στη χολή. Η λύση βρίσκεται στη σταδιακή απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο.

Άσκηση: Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι και η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης χολόλιθων, ενώ παράλληλα η γυμναστική σας βοηθάει γενικότερα στην καλή υγεία του σώματος. Συνήθως συστήνεται 30 λεπτά άσκησης ημερησίως.