Όλοι μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις αποζητούμε καθημερινά την ζάχαρη. Θέλοντας λοιπόν να αποφύγουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη καταφεύγουμε σε οτιδήποτε άλλο που θα την αντικαταστήσει επάξια. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλή επιλογή η οποία έχει καταδικαστεί τα τελευταία χρόνια, αφού ακούγεται ότι ίσως στο σύνολό τους να μην έχουν θετικά ή τουλάχιστον περισσότερο θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό μας.
Σήμερα δεν θα εξετάσουμε το αν τα αποξηραμένα φρούτα είναι ευεργετικά περισσότερο από τα ωμά φρούτα ή από την επεξεργασμένη ζάχαρη αλλά θα δούμε σε τι οφελούν την υγεία μας. Θα πρέπει τυπικά να γνωρίζουμε ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Ας δούμε παρακάτω έξι από τα πιο γνωστά αποξηραμένα φρούτα και την διατροφική τους αξία.
Σταφίδες: Μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, περιορίζοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ δεν έχουν καθόλου λιπαρά.
Βερίκοκο: Πρόκειται για ένα από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα. Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνη Α, C και σίδηρο.
Σύκο: Μπορεί όλα τα υπόλοιπα φρούτα να χάνουν μέρος της διατροφικής τους αξίας όταν αποξηραίνονται, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα σύκα. Χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φολικό οξύ και κάλιο.
Δαμάσκηνο: Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ είναι σημαντική πηγή βιταμινών.
Κεράσι: Αποτελεί πηγή βιταμίνης C, E ,Β, β-καροτένιου, σιδήρου και ασβεστίου, βοηθώντας στην καλή υγεία των οστών. Επίσης, είναι πλούσια σε μελατονίνη, που συμβάλλει στη λειτουργία του βιολογικού μας ρυθμού.
Παπάγια: Είναι πλούσια σε σίδηρο και ασβέστιο. Είναι ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, βοηθά στην πέψη και την αφομοίωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών, ενώ καταπολεμά τον διαβήτη.