Μεταβολισμός

Ο όρος μεταβολισμός αφορά στις πολύπλοκες χημικές διεργασίες που εκτυλίσσονται στο σώμα μας ώστε να ελέγχονται και να διατηρούνται βασικές λειτουργίες, όπως τα επίπεδα θερμοκρασίας, τα επίπεδα ενέργειας και το βάρος.

Ο μεταβολισμός είναι πολύ σημαντικός για το σώμα και την υγεία μας, καθώς καθορίζει την επεξεργασία και την μετατροπής της τροφής σε σε ενέργεια για την καθημερινότητά μας. Τι συμβαίνει όμως όταν ο μεταβολισμός μας είναι ιδιαίτερα αργός; Εκτός από το DNA που μας ακολουθεί για μια ζωή, ο αργός μεταβολισμός μπορεί και να σημαίνει κάποια σοβαρή βλάβη στον οργανισμό μας!

Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις παθήσεις τις οποίες ο αργός μεταβολισμός μας «χτυπάει καμπανάκι» ότι μπορεί να έχουμε..

Σύνδρομο Cushing Χαρακτηρίζεται από την υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. Η μαζική απελευθέρωση κορτιζόλης στον οργανισμό επιβραδύνει τον μεταβολισμό και οδηγεί σταδιακά στην αύξηση του σωματικού βάρους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Άλλα τυπικά συμπτώματα είναι ο σχηματισμός ραγάδων και η τριχοφυΐα του προσώπου στις γυναίκες.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto Γνωστή και ως αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, είναι αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής του θυρεοειδούς αδένα. Η φλεγμονή συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, άρα και αύξηση του βάρους. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι συνηθέστερη σε άτομα που πάσχουν και από άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Υποθυρεοειδισμός Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών, επιβραδύνονται αρκετές βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν αύξηση του βάρους, μόνιμη κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις κ.α.

Χαμηλή τεστοστερόνη Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης στους άνδρες συνδέονται με μεταβολές στη σύσταση του σώματος και συγκεκριμένα με αύξηση του λιπώδους ιστού και συρρίκνωση της μυϊκής μάζας.