Γενικά

Ανθότυρο. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο ή αγελαδινό τυρόγαλα, γάλα και ανθόγαλα. Είναι μαλακό, εύπεπτο, χαμηλό σε νάτριο (αλάτι) και λιπαρά, έχει χαμηλή έως μέτρια περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Ε και Β. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο ή συνοδευτικό σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες, επιδόρπια, πίτες και γλυκά. Προσοχή, χαλάει εύκολα μετά το άνοιγμα της συσκευασίας και γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται άμεσα.

  • Μέγιστη υγρασία έως 70%.
  • 14-20% λιπαρά (περίπου 65% επί ξηρού).
  • Μέτρια περιεκτικότητα σε χοληστερίνη.
  • Πολύ ελαφρώς αλατισμένο, περιέχει ελάχιστο νάτριο (αλάτι). Λιγότερο ασβέστιο.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.
  • Ωριμάζει μόνο λίγες εβδομάδες πριν από την κατανάλωσή του.
  • Χαλάει εύκολα, πρέπει να τρώγεται σχεδόν αμέσως μετά την αγορά του.

Φέτα. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, αλάτι και καλλιέργεια. Είναι πιο σκληρό από το ανθότυρο, εύπεπτο, υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά και μέτριας έως υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη. Είναι φτωχό σε λακτόζη και όπως το ανθότυρο, λόγω του ότι οι πρώτες ύλες προέρχονται κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Ε και Β. Συντηρείται σε άλμη και έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής. Η φέτα είναι κατοχυρωμένη ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και το 1ο σε κατανάλωση τυρί στην Ελλάδα με πάνω από 115.000 τόνους ετησίως.

  • Λευκό τυρί με συμπαγή δομή, το 1ο σε κατανάλωση στην Ελλάδα: 110.000 τόνοι ετησίως!
  • Κατοχυρωμένο ως Προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
  • Παράγεται από πρόβειο γάλα ή μίγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος. Γεύση ελαφρώς όξινη.
  • Συντηρείται σε άλμη, περιέχει αρκετό αλάτι (1,8-2,75%).
  • Μέγιστη υγρασία έως 56%, λιπαρά 20-26% (περίπου 43% επί ξηρού).
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μέτρια έως υψηλή σε χοληστερίνη.
  • Σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
  • Φτωχή σε λακτόζη. Πηγή προβιοτικών.
  • Τρώγεται έπειτα από ωρίμανση 2 μηνών.

Συμπερασματικά

Το φρέσκο ανθότυρο είναι προτιμότερο για αδυνάτισμα ή διατήρηση βάρους και για διατροφή με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Σε αντίθεση η φέτα είναι προτιμότερη όταν επιδιώκουμε μεγαλύτερη πρόσληψη ασβεστίου ή έχουμε δυσανεξία στο γάλα.

*Δεν ενδείκνυται σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλή χοληστερίνη ή ευαίσθητα στο αλάτι, π.χ. με κατακρατήσεις υγρών, νεφρικά προβλήματα ή υψηλή πίεση.