Γενικά

Οι φυτικές ίνες ή άπεπτες φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης που δεν μπορούν να διασπαστούν στον οργανισμό γι΄ αυτό και δεν αφομοιώνονται. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ινών. Αυτές είναι γνωστές ως διαλυτές ίνες και αδιάλυτες ίνες. Και οι δύο τύποι βοηθούν το σώμα σας με ξεχωριστούς τρόπους, οπότε πρέπει να προσπαθήσετε να συμπεριλάβετε και τους δύο τύπους στη διατροφή σας.

Διαλυτές ίνες

Αυτός ο τύπος μπορεί να αφομοιωθεί από το ανθρώπινο σώμα. Αυτό έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ενδεχομένως μείωση της ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα.

Πηγές τροφίμων: Βρώμη, λιναρόσπορος, μήλα, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και πατάτες (η φλούδα είναι μια άριστη πηγή ινών!)

Αδιάλυτες ίνες

Από την άλλη πλευρά, αυτός ο τύπος δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το ανθρώπινο σώμα. Αυτος ο τύπος θα περάσει από το πεπτικό σύστημα χωρίς να καταστραφεί και θα βοηθήσει άλλα τρόφιμα να περάσουν από το σύστημά σας.

Σας κρατάνε γεμάτους

Οι φυτικές είναι χορταστικές και σας κρατάνε “γεμάτους” για περισσότερο χρόνο και αυτό σας βοηθάει να μείνετε πιστοί στο διατροφικό σας πλάνο αφού είστε ικανοποιημένοι μετά από κάθε γεύμα.

Αυξημένη ενέργεια

Οι ίνες επιβραδύνουν την απελευθέρωση της ζάχαρης από τα τρόφιμα στην κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διάρκεια της ενέργειας.

Λιγότερες θερμίδες

Τα φαγητά με αρκετές φυτικές ίνες είναι λιγότερο πυκνά ενεργειακά από τη φύση τους, επομένως εκμεταλλευτείτε τα!

Βοηθούν την καρδιά

Οι φυτικές ίνες έχουν προστατευτική δράση στην καρδιά μειώνοντας την κακή χοληστερόλη (LDL) χωρίς να μειώνουν την καλή (HDL).

Πηγές Φυτικών Ινών

Χυλός βρώμης

H βρώμη είναι μια άριστη πηγή φυτικών ινών. Μπορεί να γίνει μια τέλεια προσθήκη σε σμούθι, σέικ ή και να καταναλωθεί και μόνη της ώστε να σας παρέχει ενέργεια αργά και σταθερά μέσα στην ημέρα.

Ξηροί καρποί

Άριστες επιλογές είναι τα αμύγδαλατα καρύδια και τα πέκαν.

Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι επίσης μια καλή επιλογή για επιπλέον φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Δοκιμάστε τα με ρυζογκοφρέτες για ένα τρομερό σνακ, οπουδήποτε και να βρίσκετε.

Ρύζι ολικής άλεσης

Αυτή η παραλλαγή προσφέρει πολύ περισσότερη ίνα από το λευκό αντίστοιχό της.

Το ρύζι είναι ένα υπέροχο γεύμα όταν συνδυάζεται με κοτόπουλο και λαχανικά.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια τέλεια πηγή φυτικών ινών. Προσπαθήστε να φτιάξετε μια υγιεινή έκδοση τσίλι με λίγο άπαχο κιμά και φασόλια.

Αποξηραμένα φρούτα

Ένα ιδανικό σνακ για μετά την προπόνηση. Περιέχει φυτικές ίνες καθώς και υδατάνθρακες … για άμεση αποκατάσταση!