Γνωρίζουμε ότι η μελανίνη  είναι μια χρωστική ουσία που παράγεται στο δέρμα μας και είναι πολύ μεγάλης σημασίας διότι το προστατεύει από τις βλάβες που μπορεί να του προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία. Η μελανίνη δηλαδή, καθορίζει το πόσο σκούρο θα είναι το δέρμα μας ,ωστόσο η ποσότητα που παράγεται στο σώμα μας προσδιορίζεται από τα γονίδια μας.

Υπάρχει όμως και μια άλλη ομάδα χρωστικών ουσιών που δίνουν χρώμα στο δέρμα και ονομάζεται καροτενοειδή.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως εμπλουτίζοντας την διατροφή μας περίπου 8 βδομάδες πριν την έκθεση μας στον ήλιο  με καροτενοειδή, φυτοθρεπτικές  ουσίες που συναντάμε κυρίως στα κόκκινα, πορτοκαλί και στα κίτρινα τρόφιμα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ιδανικό χρυσοκίτρινο καλοκαιρινό χρώμα που επιθυμούμε και ταυτόχρονα να προστατεύουμε και την επιδερμίδα μας!

Ας δούμε μερικά από τα τρόφιμα που μας προστατεύουν από την φωτογήρανση και μας χαρίζουν ταυτόχρονα  ένα βαθύ και διαρκές μαύρισμα:

1. Καρότα ( για καλύτερη απορρόφηση του β- καροτενίου καταναλώστε τα καρότα ψιλοκομμένα ή σε χυμό με μια κουταλιά μέλι ή λάδι. )

2.  Σπανάκι και μπρόκολο ( λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης προστατεύουν και χαρίζουν ταυτόχρονα λαμπερό μαύρισμα. )

 

3. Ντομάτες – Καρπούζια – Πιπεριές ( περιέχουν λυκοπένιο, ένα φυτοθρεπτικό συστατικό με ισχυρή προστασία κατά της φωτογήρανσης. Ταυτόχρονα περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που διατηρούν την επιδερμίδα ελαστική και νεανική.)

 

 

 

Μια τέτοια διατροφή δεν είναι το ισχυρότερο μέσο για ένα λαμπερό μαύρισμα, αλλά στην ζυγαριά της πρόληψης από τον ήλιο και ενός μαυρισμένου κορμιού δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία μας!