Η σύγχρονη ζωή στην πόλη σίγουρα επηρεάζει κατά πολύ την διαδικασία του ύπνου σου. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας τρέχουν ακατάπαυστα, ενώ το άγχος αναπτύσσεται ακόμα και όταν εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι, καθώς σταματάς να ακούς και να νιώθεις το σώμα σου.

Η ανησυχία στον βραδινό ύπνο, υδρώματα, αβολεψιές ακόμη και τα φώτα του δρόμου ή ο θόρυβος των αυτοκινήτων που εισχωρούν στο δωμάτιό σου, αναταράσσουν τελικά τον ύπνο σου. Σίγουρα δεν είσαι ο μόνος που το βιώνει! Όμως πόσες ώρες πρέπει να κοιμάσαι για να ξυπνάς και να νιώθεις ιδανικά ξεκούραστος/η; Τι μπορείς να κάνεις τελικά για να καλυτερέψεις τον ύπνο σου;

Η νέα οδηγία ερευνών, αντανακλά τη σημασία της ηλικίας στο μοτίβο του ύπνου, καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ανάγκες μας για ξεκούραση μεταβάλλονται σημαντικά με την πάροδο των ετών.

Ακολουθεί πίνακας καθοδήγησης ύπνου ανά ηλικία.

Ηλικία Νέα οδηγία

(ώρες)

Παλιά οδηγία

(ώρες)

Νεογέννητα 0-3 μηνών 14-17 12-18
Βρέφη 4-11 μηνών 12-15 14-15
Νήπια 1-2 ετών 11-14 12-14
Παιδιά 3-5 ετών 10-13 11-13
Παιδιά 6-13 ετών 9-11 10-11
Έφηβοι 14-17 ετών 8-10 8,5-9,5
Νεαροί ενήλικες 18-25 7-9 (Νέα κατηγορία)
Ενήλικες 26-64 ετών 7-9 7-9
Ενήλικες 65+ 7-8 (Νέα κατηγορία)

Σίγουρα ο πίνακας αυτός είναι εντελώς ενδεικτικός, καθώς ο ύπνος είναι προσωπική υπόθεση για τον καθένα από εμάς και αλλάζει με βάση τις καθημερινές μας συνήθειες, ανάγκες, διατροφή και άλλα.

Πως θα βελτιώσω τον ύπνο μου;

  1.  Φάε κάτι ελαφρύ. Μην μεταφέρεις ένα πλήρες και μεγάλο γεύμα στο βραδινό σου καθώς θα βαρύνει το στομάχι σου με αποτέλεσμα να έχεις ενοχλήσεις και δυσπεψίες.
  2. Πιες ένα ζεστό τσάι. Το ζεστό νερό είναι γνωστό ότι χαλαρώνει το σώμα μας αποτελεσματικά. Ένα ζεστό τσάι με αρώματα σίγουρα θα σε χαλαρώσει πριν τον ύπνο.
  3. Χαμήλωσε τον φωτισμό. Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που συγχίζονται με τον φωτισμό το βράδυ και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην χαλάρωσή τους. Η πόλη προσφέρει απλόχερα φωτισμό οπότε αν το ενοχλητικό βραδινό φως του δρόμου εισχωρεί στο δωμάτιό σου τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μάσκα ύπνου.
  4. Βάλε χαλαρωτική μουσική. Το σώμα όπως και το μυαλό αντιδρά στα πάντα. Η χαλαρωτική μουσική θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από σκέψεις και ανησυχίες. Μπορείς να βρεις ήχους θάλασσας ή ήχους της φύσεις στο διαδίκτυο που βοηθούν αποτελεσματικά στο να ξεφεύγει το μυαλό σου.
  5. Κάνε ένα ζεστό ντούς. Όπως προαναφέραμε παραπάνω το ζεστό νερό χαλαρώνει το σώμα και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Ένα ζεστό ντούς θα σε χαλαρώσει στα σίγουρα!
  6. Γευμάτισε νωρίς. Κάνε το τελευταίο σου γεύμα νωρίτερα! Η διαδικασία την πέψης όσο κι αν πιστεύεις πως γίνεται με ένα μαγικό τρόπο και πως εσύ δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, κάνεις λάθος. Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία και ο οργανισμός σου είναι ιδιαίτερα απασχολημένος στο να την εκτελέσει, ακόμα κι αν εσύ θέλεις να ξεκουραστείς.
  7. Γυμνάσου αρκετά πριν την ώρα του ύπνου. Η γυμναστική κάνει καλό σε σώμα και μυαλό, αρκεί να την εφαρμόζεις την σωστή ώρα. Διαφορετικά μπορεί να γίνει σύμμαχος στον ακατάστατο ύπνο σου. Το σώμα σου βρίσκεται σε μια έντονη διαδικασία καύσης λίπους ή και ενδυνάμωσης και είναι εξίσου απορροφημένο σε αυτήν. Θα χρειαστούν κάποιες ώρες μέχρι να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς. Απέφυγε να βάλεις λοιπόν την προπόνησή σου αργά το βράδυ.
  8. Βρες μια σωστή θερμοκρασία στον χώρο. Το έντονο κρύο ή οι απότομες ζέστες ίσως σε ταλαιπωρούν το βράδυ. Μπορείς για παράδειγμα να κάνεις μια προετοιμασία του χώρου σου, ανάβοντας το καλοριφέρ ή την ηλεκτρική σου κουβέρτα. Η θερμοκρασία θα είναι η σωστή για σένα και δεν θα σου πάρει πολύ ώρα να ζεσταθείς στα παπλώματα.
  9. Απέφυγε να κοιμηθείς το μεσημέρι. Ο μεσημεριανός ύπνος είναι αρκετά ύπουλος. Ένα συχνό φαινόμενο είναι η απότομη κούραση σου και το ξέσπασμα του κορμιού σου γυρνώντας από την δουλειά. Η ανάγκη για ύπνο είναι μεγάλη οπότε δίχως δισταγμό ξαπλώνεις στον καναπέ. Όταν ξυπνάς έχει ήδη νυχτώσει, κυρίως την περίοδο του χειμώνα οπότε, μιας και έχεις ήδη ξεκουραστεί, ο βραδινός σου ύπνος φαντάζει περιττός.
  10. Διόξε το στρές. Διάβασε ένα βιβλίο ή κάνε διατάσεις/τεντώματα – γιόγκα.

Το ήξερες;

Μερικοί άνθρωποι, στους οποίους αποδίδεται ο χαρακτηρισμός short sleepers, μπορούν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά να είναι και εξαιρετικά αποδοτικοί έχοντας κοιμηθεί ελάχιστες ώρες. Οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται καθημερινά κάτω από 6 ώρες, όμως νιώθουν εξίσου αναζωογονημένοι και ξεκούραστοι με άλλους που έχουν κοιμηθεί 8 ώρες. Η ικανότητα αυτή έχει γενετική βάση. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι πραγματικοί short sleepers αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του πληθυσμού.