Γενικά

Ενώ όλη σχεδόν η δραστηριότητα, από τη γιόγκα μέχρι και τον ύπνο, απαιτεί ενέργεια, έρευνες δείχνουν πως η έντονη, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καύση των θερμίδων. Φαίνεται προφανές έτσι; Όσο πιο σκληρά δουλεύεται, τόσες περισσότερες θερμίδες θα καίτε..

Κάπου εδώ, ερχόμαστε να συμπληρώσουμε και να πούμε ότι η καύση των θερμίδων δεν γίνεται μόνο κατά την διάρκεια της προπόνησης αλλά για ώρες μετά το πέρας της άσκησης. Εκεί είναι που τα πράγματα γίνονται περισσότερο ενδιαφέρον..

Όσα θα πρέπει να γνωρίζεις

Το προαναφερόμενο “αποτέλεσμα μετά την άσκηση” είναι πλέον επίσημα γνωστό και έχει να κάνει με την υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση. Αυτή η διαδικασία δεν είναι άγνωστη στον κόσμο της φυσικής κατάστασης, μιας και αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των θερμίδων που καίγονται μετά την άσκηση και της έντασης της δραστηριότητας.

Δηλαδή: Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση, τόσο περισσότερο οξυγόνο καταναλώνει το σώμα μας μετά.

Σχετικά με έρευνες

Σε μια έρευνα, οι συμμετέχοντες που έκαναν έντονη ποδηλασία, για 45 λεπτά, έκαψαν περίπου 190 θερμίδες περισσότερες, στις 14 ώρες μετά την άσκηση.  Συμπερασματικά, δεν χρειάζεται η προπόνηση σας να είναι μεγάλη σε όγκο αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ένταση της προπόνησης. Όσο πιο έντονα ασκείται το σώμα σας, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε.

Σε μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε με εκείνους που είχαν μεταβολικό σύνδρομο , επίσης είχε θετικά αποτελέσματα. Κάτι το οποίο σημαίνει πως αυτός ο τύπος άσκησης θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την καταπολέμηση ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Εδώ μπαίνουν στο πλάνο και στην δημοτικότητα πλέον, οι προπονήσεις μικρής διάρκειας και υψηλής έντασης. Προγράμματα όπως το Tabata ,με ένα ιδιαίτερο ασκησιολόγιο με 20 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης και 10 δευτερόλεπτα πλήρους ηρεμίας, είναι ένας τρόπος για να ενεργοποιηθεί η μεταγενέστερη καύση.

Άλλες προπονήσεις υψηλής έντασης σε μικρό χρονικό διάστημα όπως 10 – 20 και 30 λεπτών βοηθούν ιδιαίτερα στην ενεργοποίηση της μεταγενέστερης καύσης. Μιλάμε βέβαια για μια άσκηση η οποία θα εκτελείται κατά το 70 με 85% του καρδιακού ρυθμού ενός ατόμου.

Σίγουρα δεν θα πρέπει να κολλήσετε στο κλασικό cardio για να μπορέσετε να έχετε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Σε ορισμένα σενάρια και υπό συνθήκες, η προσθήκη βάρους με ειδικό εξοπλισμό μπορεί να βοηθήσει και να είναι περισσότερο αποτελεσματική από την κλασική cardio προπόνηση.

Εάν τώρα είστε νέοι στο πρόγραμμα αυτό την προπόνησης μπορείτε να δουλέψετε την αναλογία 1/2. Το ένα προς δυο σημαίνει για παράδειγμα, 60 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης με δυο λεπτά πλήρους ξεκούρασης.

Παράδειγμα:

Προθέρμανση 60 δευτερόλεπτα σε έντονο ρυθμό και δυο λεπτά ξεκούρασης.  Στην συνέχεια μετά από πέντε λεπτά, επαναλαμβάνουμε το σετ των ασκήσεων από έξι έως οκτώ φορές.

Tip:

Μετά από μια έντονη άσκηση όπως για παράδειγμα σπριντ, ο σκελετικός μυς έχει χαμηλό γλυκογόνο. Το γλυκογόνο είναι αυτό που οι μύες χρησιμοποιούν ως καύσιμο κατά την διάρκεια της άσκησης. Κατά συνέπεια ένα γεύμα ζαχαρούχο ή αμυλούχο είναι το ιδανικότερο να καταναλωθεί κατευθείαν μετά από την άσκηση, για την αποκατάσταση αυτής της εναπόθεσης του γλυκογόνου, αντί να αποθηκεύεται ως λίπος αργότερα.

Συμπερασματικά:

Η έντονη άσκηση κρατάει το σώμα σε μια συνεχής διαδικασία στο να καίει θερμίδες για ώρες μετά την προπόνηση. Μερικά από τα extra οφέλη της συγκεκριμένης γυμναστικής είναι το να νιώθει κανείς ότι χάνει βάρος γρηγορότερα, να παίρνει μυϊκό όγκο περισσότερο, καθώς και να έχει μεγαλύτερη αντοχή στις καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις. Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε, ότι τέτοιου είδους ασκησιολόγιο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις δυο με τρείς φορές την βδομάδα, καθώς να είναι και διαδοχικό ανά τις ημέρες.