Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη αφού συμβάλλει στη μυϊκή ανάπτυξη και αποκατάσταση μετά από μια σκληρή προπόνηση. Άρα, λογικό είναι να πρέπει να την καταναλώσεις κοντά στην προπόνησή σου. Αλλά ποια είναι η καλύτερη ώρα για την λήψη πρωτεΐνης και πόσο χρειάζεσαι;

Αρχικά όταν γυμνάζεσαι, το σώμα σου είναι σε κατάσταση ελεγχόμενου στρες. Όταν κάνεις βάρη, ο στόχος συχνά είναι να χτίσει κανείς καθαρή μυϊκή μάζα ή να χάσει λίπος ενώ διατηρεί την υπάρχουσα μυϊκή μάζα. Ο σωματικός στόχος κάθε ανθρώπου διαφέρει αφού άλλοι επιθυμούν ένα γραμμωμένο και τονισμένο κορμί, ενώ άλλοι ακραία γράμμωση και σωματική κατάσταση ενός bodybuilder.

Ωστόσο, ο κοινός στόχος είναι η διατήρηση της μυϊκής μάζας. Για αυτό, χρειάζεσαι πρωτεΐνη. Αυτό συμβαίνει γιατί το μυϊκό σου σύστημα «καταστρέφεται» όταν προπονείσαι. Παρόλο που η πρωτεΐνη μπορεί να μην αποτρέψει το πιάσιμο/πόνο μετά την προπόνηση, παρέχει τους δομικούς λίθους, δηλαδή τα αμινοξέα, ώστε να σε βοηθήσει στην σωματική σου αποκατατάσταση.5

Ιδανικά χρειάζεσαι πρωτεΐνη στο σύστημά σου κάποιες ώρες πριν την προπόνηση. Ο λόγος είναι γιατί πρέπει να υπάρχουν αμινοξέα στο σώμα σου, τα οποία ενισχύουν την γνωστή πρωτεϊνοσύνθεση. Πρόκειται για ένα σήμα που λέει στο σώμα ότι πρέπει να αναπτύξει μυϊκή μάζα και να αποκατασταθεί.

Ανάλογα με τον τύπο πρωτεΐνης που τρως, οι ρυθμοί χώνεψης μπορεί να διαφέρουν. Μια μεγάλη μπριζόλα μπορεί να πάρει κάποιες ώρες να διασπαστεί, ενώ τα αμινοξέα από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος από ρόφημα μπορεί να είναι διαθέσιμα μέσα σε μια ώρα. 

Πώς θα ξέρεις αν ένα ρόφημα με πρωτεΐνη για πριν την προπόνηση είναι για σένα;

Αν δεν απολαμβάνεις την προπόνηση με γεμάτο στομάχι, αλλά δεν θες να γυμναστείς και τελείως νηστικός, τότε το ρόφημα πρωτεΐνης είναι μια καλή ιδέα. Τα ροφήματα για πριν την προπόνηση είναι ένας βολικός τρόπος ώστε να απορροφήσεις πρωτεΐνη, περίπου μια ώρα πριν την προπόνηση, χωρίς να χρειάζεται να προβληματιστείς για το αν θα νιώσεις γεμάτος και φουσκωμένος κατά την άσκηση.

Ο βασικός λόγος για την κατανάλωση πρωτεΐνης πριν την προπόνηση είναι ότι είναι κάτι βολικό για τον τρόπο ζωής και αποτελεί έναν άριστο τρόπο να αυξήσεις την ημερήσια πρόσληψή σου και να βοηθήσεις το σώμα σου να φτάσει τους στόχους που έχεις θέσει σε επίπεδο υγείας και fitness. Κάπου εδώ θα πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια ισορροπημένη διατροφή και δεν θα πρέπει.

Ωστόσο αν καταναλώσεις το ρόφημα πριν την προπόνηση, τα αμινοξέα θα κυκλοφορήσουν σύντομα στο αίμα σου κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση ώστε να βοηθήσουν το σώμα σου να χτίσει και να αποκαταστήσει την μυϊκή του μάζα.

Πριν σκεφτείς ποια είναι η καλύτερη επιλογή για σένα (πριν ή μετά την προπόνηση), βεβαιώσουν ότι λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη στην διατροφή σου σε συνολικό επίπεδο μέσα στην ημέρα. Ανεξάρτητα αν έχεις στόχο την απώλεια λίπους ή την μυϊκή ανάπτυξη, αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος σου. Να θυμάσαι ότι 2 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικό βάρους κάθε μέρα είναι ένας καλός κανόνας για τους περισσότερους.