Το ρόδι είναι ένα ευρέως γνωστό superfood, καθώς έχει αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και λέγεται ότι αποτελεί καλή πηγή βιταμινών, ιδιαίτερα βιταμίνης Α, βιταμίνης C και βιταμίνης Ε, καθώς και φυλλικού οξέος.

Κατά τη διάρκεια απλών κινήσεων της καθημερινότητας ο σκελετικός μυς χρειάζεται περίπου το 15-20% του αίματος που αντλείται από την καρδιά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης οι ανάγκες των μυών αυξάνονται δραματικά. Συγκεκριμένα, ο μυϊκός ιστός μπορεί να απαιτεί μέχρι και το 80% της ροής του αίματος για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών και την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και θερμότητας. Στην αναζήτηση αυτή των μυών για οξυγόνο μπορεί να βοηθήσει η πρόσληψη νιτρικών αλάτων τα οποία προκαλούν αγγειοδιαστολή, ενισχύοντας τη ροή του αίματος και παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο στον μυϊκό ιστό.

Το ρόδι μαζί με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το παντζάρι αποτελούν πλούσιες πηγές νιτρικών αλάτων. Μετά την κατανάλωση του ροδιού, τα νιτρικά άλατα που προσλαμβάνονται μετατρέπονται σε νιτρώδη στον οργανισμό και αποθηκεύονται για να χρησιμοποιηθούν όταν κριθεί απαραίτητο. Όταν η διαθεσιμότητα οξυγόνου στον οργανισμό είναι χαμηλή, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, τα νιτρώδη μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της ροής του αίματος προς τους μύες, βελτιώνοντας έτσι την αντοχή και το χρόνο αποκατάστασης.

Η διατροφική ενίσχυση της ανάκαμψης και αποκατάστασης του σκελετικού μυ μετά από έντονη προπόνηση/άσκηση αλλά και η βελτίωση της απόδοσης μέσω της διατροφής είναι από τους βασικούς στόχους των αθλούμενων και ασκούμενων. Έτσι ο εμπλουτισμός της διατροφής τους ασκούμενου με ρόδι μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην απόδοση και την αντοχή.

Επιπλέον, το ρόδι έχει και άλλες ιδιότητες που μπορούν να ωφελήσουν το ανθρώπινο σώμα, κυρίως όταν υπάρχει φυσική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση του χυμού του μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία των αρθρώσεων, μειώνοντας τη διάβρωση των χόνδρων και τη δυσκαμψία. Επιπρόσθετα, χάρη στις ανθοκυανίνες (φλαβονοειδή) που περιέχει φέρεται να βοηθά ουσιαστικά στη μείωση φλεγμονών που μπορεί να έχουν προκύψει στο σώμα.