Οι περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας κάνουν τεράστια προσπάθεια να προσθέσουν στην διατροφή τους τα φρούτα. Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν αυξηθεί κατά πολύ και έτσι το junk food και η γρήγορη χωρίς ουσία διατροφή κερδίζει έδαφος.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καταναλώσει κάποιος τα φρούτα εκτός από το να τα φάει ολόκληρα, όπως είναι πχ σε φρουτόκρεμα ή σε χυμό. Ιδιαίτερα ο χυμός φρούτων αγγίζει τον γρήγορο τρόπο ζωής και βοηθάει κυρίως τα μικρά παιδιά να συνηθίζουν να τρώνε όλα τα φρούτα που ίσως δυσκολεύονται λόγω υφής ή ακόμα και γεύσης να φάνε.

Το πορτοκάλι συγκεκριμένα είναι ένα από τα πιο καθημερινά και διαδεδομένα φρούτα, εύκολα στην αγορά και προσιτά οικονομικά για τις περισσότερες οικογένειες. Επίσης είναι και εκείνο το οποίο μας δίνει αρκετές βιταμίνες (συγκεκριμένα βιταμίνη C η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ως συστατικό του κολλαγόνου, στην καλή υγεία του δέρματος.) , μας αναζωογονεί και προτιμάτε από τους περισσότερους να καταναλώνεται ως ένας φυσικός χυμός.

Εύκολα μπορούμε να στύψουμε στο σπίτι μερικά πορτοκάλια και ακόμα πιο εύκολα συνηθίζετε να αγοράζουμε έναν φυσικό χυμό πορτοκάλι από κάποιο μαγαζί εστίασης.

Τελικά όμως αξίζει στον βωμό της ταχύτητας της καθημερινότητας να θυσιάσουμε την θρεπτική αξία των φρούτων; Πρόκειται για μια ερώτηση η οποία τα τελευταία χρόνια μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα. Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες μελέτες δείχνουν πως η επιλογή του στημένου χυμού δεν είναι μια καλύτερη επιλογή σε σχέση με την ευεργετικότητα που μας δίνει ένα φρούτο όπως το πορτοκάλι, εάν το φάμε ολόκληρο.

Πάμε να εξηγήσουμε παρακάτω τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας με την κατανάλωση ολόκληρου του πορτοκαλιού και τι διαφορετικό συμβαίνει με την κατανάλωση ενός φυσικού χυμού πορτοκάλι.

Καθώς παρασκευάζουμε έναν φυσικό χυμό πορτοκάλι  θα χρειαστούμε σε μια φυσιολογική ποσότητα (1 ποτήρι) περίπου τρία με τέσσερα πορτοκάλια. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τρώγαμε ένα ίσως και δυο πορτοκάλια ολόκληρα, επομένως ήδη συμπεραίνουμε πως η ποσότητα της ζάχαρης που εμπεριέχεται είναι πολύ μεγαλύτερη. Η ζάχαρη αυτή απορροφάται από τον οργανισμό μας ιδιαίτερα γρήγορα τόσο που το σώμα μας δεν προλαβαίνει να διαχωρίσει αν πρόκειται για κατανάλωση από χυμό πορτοκάλι ή από κόκα κόλα!

Στην περίπτωση που καταναλώσουμε τα φρούτα (ειδικά με την φλούδα) όπως το πορτοκάλι, ολόκληρα, λαμβάνουμε παράλληλα περισσότερες ίνες και αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά και οι ίνες επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία απορροφάται η φρουκτόζη, ενώ παράλληλα αυξάνεται το αίσθημα του κορεσμού. Ωστόσο όποιες αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις των ζαχάρων του πορτοκαλιού υπάρχουν, έρχονται σε ισορροπία σε έναν μεγάλο βαθμό.

Δυστυχώς αρκετές μελέτες δείχνουν την υπερβολική κατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων γενικότερα να σχετίζεται άμεσα με την λιπώδη διήθηση στο συκώτι, την παχυσαρκία και τις φλεγμονές (συκώτι). Συμπερασματικά βλέπουμε πως η καλύτερη μορφή κατανάλωσης των φρούτων είναι η αρχική τους, δηλαδή ολόκληρα.

Η φύση δεδομένης της μαγείας της, φροντίζει να μας δίνει απλόχερα τα πάντα στην σωστή μορφή τους, καθιστώντας περιττή έως και καταστροφική την δική μας παρεμβολή! Πριν λοιπόν βιαστείτε ή προτιμήσετε να καταναλώσετε ένα πορτοκάλι ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο, να βάλετε στην “ζυγαριά” τις θρεπτικές αξίες της φυσικής μορφής τους!!