Γενικά

Μπανάνα, φράουλες, γάλα αμυγδάλου.. ίσως και μερικά λαχανικά. Αυτά είναι τα βασικά υλικά για τους βασικούς παίχτες των smoothies. Τι θα λέγατε να προσθέταμε μερικά ακόμα υλικά στα καθημερινά smothie σας; Σίγουρα θα μπορούσατε να αλλάξετε μερικά από τα φρούτα σας ή τα λαχανικά με διαφορετικούς συνδυασμούς ή θα μπορούσατε βέβαια να προσθέσετε στην διατροφή σας, μέσα στα smothie σας, μερικά superfoods.

Αυτά τα πανίσχυρα συστατικά προστίθενται συνήθως σε μικρές ποσότητες, καθώς αυτό είναι το μόνο που χρειάζεστε για να πάρετε μια συμπυκνωμένη δόση διατροφικής αξίας αλλά και γεύσης. Βέβαια υπάρχουν περισσότερο από 1εκ superfoods στα ράφια των καταστημάτων υγιεινής διατροφής.

Εμείς όμως διαλέξαμε 10 από τα κορυφαία superfoods που μπορείτε να προσθέσετε στα smoothie σας στην καθημερινή σας διατροφή. Με σοβαρά οφέλη στην υγεία σας αλλά και πλούσια και απλή γεύση, ενώ θα μπορείτε να τα προσθέσετε εύκολα σε κάθε σας γεύμα.

Κακάο

Το κακάο σε σκόνη είναι ακατέργαστη ή λιγότερο επεξεργασμένη έκδοση του κακάο. Το ότι είναι λιγότερο επεξεργασμένο, σημαίνει ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία έχει αποδειχτεί ότι ενισχύουν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο και έτσι σας βοηθάει να αισθανθείτε περισσότερο ενεργητικοί.

Επιπλέον η αντιφλεγμονώδης δράση του θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και στον καρκίνο.

Χρήση:

Μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την πλούσια γεύση της σοκολάτας συνδυάζοντάς το με κεράσια, σμέουρα ή κανέλα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο smoothie σας σαν ντρέσινγκ από πάνω λίγο κακάο παγωμένο για να καλύψετε το κρύο ποτό σας.

Σπόροι Τσία

Όπως και οι σπόροι Κάνναβης, αυτοί οι μικροί αλλά ισχυροί σπόροι, περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ωμέγα – 3. Μια μερίδα δυο κουταλιών της σούπας έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 10 γραμμάρια φυτικές ίνες και 5 γραμμάρια ωμέγα – 3. Έτσι θα σας φουσκώσουν γρήγορα και θα σας κρατήσουν χορτάτους για ώρες. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα των σπόρων τσία είναι ότι θα καλύψουν επίσης το 20% του αναγκαίου ημερήσιου ασβεστίου και μαγνησίου σας.

Χρήση: 

Οι σπόροι Τσία αρχίζουν και γίνονται πυκνοί και ζελατινόδες όταν αναμιγνύονται με υγρό. Αυτό είναι ένα προτέρημα μιας πολύ ωραίας υφής στα ποτά τις πουτίγκες αλλά και όπως τώρα αναφερόμαστε στα smoothies. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, προσθέστε τους σπόρους Τσία λίγο πριν καταναλώσετε το smoothie σας.

Goji Berries

Όπως ακριβώς το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, αυτά τα κόκκινα και πορτοκαλί μούρα θα προσθέσουν μια γλυκιά γεύση στο smoothie σας. Ποια όμως είναι η διαφορά τους στην διατροφή σας;  Αυτά τα μούρα είναι πλούσια σε ζεαξανθίνη, ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι προάγει την υγεία των ματιών. Επιπλέον τα goji berries περιέχουν φυτικές ίνες, πάνω από 2,5 γραμμάρια ανά μερίδα δυο κουταλιών της σούπας. Αυτές με την σειρά τους βοηθούν στην διατήρηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα σας σταθερά.

Χρήση:

Δοκιμάστε να μουλιάσετε τα gojies σε νερό όλη την νύχτα πριν τα στραγγίξετε και προσθέστε τα την άλλη μέρα στο smoothie σας, μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά σας. Μια πιο μαλακή υφή τους θα τα βοηθήσει να αναμιχθούν πιο εύκολα και έτσι το smoothie σας θα πάρει μια πιο ομοιόμορφη γεύση.

Μάκα

Αυτή η σκόνη χρώματος κρέμας χρησιμοποιείτε εδώ και πολύ καιρό στην Νότια Αμερική. Ενισχύει τις ορμόνες και την ενέργεια, αυξάνει την σεξουαλική ορμή, μειώνει το αίσθημα του άγχους και της κατάθλιψης και βοηθάει στην συγκέντρωση. Επίσης είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνεται στα superfoods. Θα λάβετε περίπου το 10% του ημερήσιου σιδήρου και βιταμίνης C από μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού.

Χρήση:

Η Μάκα ταιριάζει με καρύδια μιας και έχει γλυκιά γεύση, οπότε ταιριάζει με οποιοδήποτε άλλο υλικό  στο smoothie σας.

Κουρκουμάς

Το ηλιόλουστο κίτρινο χρώμα του κουρκουμά, θα δώσει και στο smoothie σας ένα τρομερό χρώμα. Ο κουρκουμας περιέχει ωστόσο μια αντιφλεγμονώδη ένωση η οποία φαίνεται σε έρευνες να βοηθάει στην ανακούφηση του πόνου η οποία προκαλείται από πονόλαιμους.

Χρήση:

Ανακατέψτε την σκόνη κουρκουμά με γάλα καρύδας, παγωμένη μπανάνα και μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κανέλα ή μαύρο πιπέρι. Αυτό θα απογειώσει το smoothie σας! Το σώμα σας θα απορροφήσει περισσότερο τον κουρκουμά όταν αυτό συνδυαστεί με πιπερίνη, μια ένωση η οποία βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι.

Κολλαγόνο

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που προάγει ένα λείο και ελαστικό δέρμα. Αυτό που ίσως δεν έχετε ακούσει είναι ότι το κολλαγόνο ευθυγραμμίζει επίσης την εντερική οδό, οπότε η προσθήκη του στο smoothie σας θα βοηθήσει στην προώθηση της καλής πεπτικής σας υγείας. Από έρευνες φαίνεται πως το κολλαγόνο βοηθάει σημαντικά στον κορεσμό και θα μπορούσε να παίξει και καθοριστικό ρόλο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας σας στην επιθυμία σας για φαγητό.

Χρήση:

Το κολλαγόνο είναι ουσιαστικά μια άλλη σκόνη πρωτεΐνης, συνήθως με ουδέτερη γεύση. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί με σχεδόν οποιονδήποτε συνδυασμό συστατικών μέσα στο smoothie σας.