Σχετικά με το ασβέστιο.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών και των οστών και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το μέταλλο αυτό εμπλέκεται επίσης στη λειτουργία του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση της πήξης του αίματος, στη μεταφορά σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος και στον έλεγχο των παλμών της καρδιάς.

Ένα ποτήρι γάλα παρέχει περίπου 300 mg ασβεστίου. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δεν το προτιμάνε παρ’ όλα αυτά μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με άλλες πηγές ασβεστίου, όπως είναι μερικές από τις παρακάτω:

  • Σολομός. Μία μερίδα φρέσκου σολομού 180 γρ. παρέχει 340 mg ασβεστίου. Το γευστικό ψάρι είναι επίσης εξαιρετική πηγή υγιεινών Ω3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D.
  • Βρόμη. Ένα φλιτζάνι βρόμη παρέχει 400 mg ασβεστίου. Απολαμβάνοντας τη βρόμη ως πρωινό σε συνδυασμό με ένα ποτήρι γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά, θα συμπληρώσετε από το πρώτο κιόλας γεύμα της ημέρας το 70% των αναγκών του οργανισμού σας σε ασβέστιο. Παράλληλα, χάρη στη σημαντική ποσότητα φυτικών ινών που περιέχει, η βρόμη θα κρατήσει την πείνα μακριά για πολλές ώρες.
  • Σαρδέλες. Μία μερίδα μόλις 90 γραμμαρίων παρέχει 370 mg ασβεστίου.
  • Ρεβίθια. Δύο φλιτζάνια ρεβίθια παρέχουν 420 mg ασβεστίου και επίσης 30 γρ. φυτικών ινών και 10 γρ. πρωτεϊνών.
  • Πράσινα λαχανικά. Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα, είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Μια σαλάτα από λαχανίδα (περίπου 4 φλιτζάνια) παρέχει 376 mg του μετάλλου.