Τα αναψυκτικά ως γνωστόν είναι το πιο αγαπημένο συνοδευτικό των γευμάτων σε όλες τις οικογένειες. Στην πραγματικότητα ο καταιγισμός των διαφημίσεων με αναψυκτικά όπως η cola, σε οικογενειακά γεύματα παίζει καθοριστικό ρόλο στην αφομοίωση μιας τέτοιας συνήθειας. Επιπλέον οι τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και οι σύνθετες ουσίες που περιέχουν επηρεάζουν κάθε επιμέρους όργανο και σύστημα του οργανισμού μας και μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για την υγεία μας.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας κατά την διάρκεια της κατάποσης των αναψυκτικών;

Με κάθε γουλιά αναψυκτικού, το πάγκρεας «λαμβάνει σήμα» να αρχίσει να παράγει ινσουλίνη, ώστε να αντισταθμίσει τις ποσότητες ζάχαρης που εισέρχονται στον οργανισμό μας.

Η ινσουλίνη είναι ορμόνη την οποία απελευθερώνει το σώμα μας για να απομακρύνει τη ζάχαρη από τροφές και ροφήματα και να την απελευθερώσει στο αίμα, όπου τα κύτταρα θα τη χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή ενέργειας.

 • Σε 20 λεπτά από την κατανάλωση του αναψυκτικού, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται απότομα και το συκώτι μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος και την αποθηκεύει.
 • Σε 45 λεπτά από την κατανάλωση 600 ml καφεϊνούχου αναψυκτικού, η καφεΐνη απορροφάται πλήρως, με αποτέλεσμα να διαστέλλονται οι κόρες των ματιών και να ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση. Ο οργανισμός παράγει ντοπαμίνη, η οποία ενεργοποιεί τα κέντρα της απόλαυσης στον εγκέφαλο.
 • Στο τέλος των 60 λεπτών, τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν απότομα και αρχίζουμε να αναζητάμε και πάλι τη ζάχαρη.
Πως επηρεάζουν τα αναψυκτικά την υγεία μας; 
 1. Άσθμα. Τα αναψυκτικά περιέχουν βενζοϊκό νάτριο, το οποίο περιορίζει τη βιοδιαθεσιμότητα καλίου στον οργανισμό. (Το βενζοϊκό νάτριο έχει συνδεθεί με τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις κνίδωσης (εξανθήματα), άσθματος και εκζέματος.)
 2. Φθορά δοντιών. Η ζάχαρη και τα οξέα των αναψυκτικών διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών.
 3. Καρδιοπάθεια. Πολλά αναψυκτικά περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, γλυκαντικό που έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια και το διαβήτη.
 4. Πρόβλημα στα νεφρά. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν φωσφορικό οξύ, το οποίο συνδέεται με τη νεφροπάθεια.
 5. Αναπαραγωγικά προβλήματα. Πολλά κουτάκια αναψυκτικών διαθέτουν επίχρισμα από δισφαινόλη Α. To χημικό αυτό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος και κατ’ επέκταση την αναπαραγωγική λειτουργία.
 6. Οστεοπόρωση. Το φωσφορικό οξύ σε ορισμένα αναψυκτικά έχει συσχετιστεί με τη φθορά των οστών και τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Όταν ο φώσφορος απορρίπτεται μέσω των ούρων, απομακρύνεται μαζί με αυτόν και πολύτιμο ασβέστιο.
 7. Διαβήτης. Η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με τον κατά 80% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.
 8. Παχυσαρκία. Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης αναψυκτικών και σωματικού βάρους είναι τόσο ισχυρή που οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι για κάθε επιπλέον αναψυκτικό που καταναλώνουμε ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξάνεται κατά 1,6 φορές.

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά πράγματα στη ζωή που μπορούν να μας εθίσουν σε διάφορους τομείς. Στην προκειμένη φάση τα αναψυκτικά βλέπεις πόσο κακό μπορούν να κάνουν στον οργανισμό σου. Η υγεία πηγάζει από μέσα σου και ένας υγιής άνθρωπος είναι ότι πιο όμορφο. Πολλά πράγματα στην ζωή είναι επιλογές μας και εσύ μπορείς να κάνεις τις δικές σου.