Γενικά
Η στοματική υγεία αποτελεί βασικό δείκτη της γενικής υγείας και της ευημερίας. Προβλήματα στη στοματική κοιλότητα μπορούν να μας χαλάσουν τη διάθεση, αλλά και να επηρεάσουν την υγεία μας. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όσον αφορά τη στοματική μας φροντίδα.
Τερηδόνα
Η τερηδόνα και η ουλίτιδα αποτελούν τους βασικούς εχθρούς των δοντιών και ούλων προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία και επίμονο πόνο σε αρκετούς από εμάς. Τα βακτήρια, το σάλιο και τα υπολείμματα τροφών σχηματίζουν την πλάκα στα δόντια, η οποία είναι υπεύθυνη για τη φθορά του σμάλτου.
Η τερηδόνα είναι νόσος που οφείλεται σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα και έχουν την ικανότητα να διασπούν τους υδατάνθρακες παράγοντας οξέα, τα οποία διαβρώνουν την επιφάνεια του δοντιού.
Όταν η διατροφή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες όπως για παράδειγμα τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και άμυλο τότε υπάρχει συνεχής τροφοδότηση των τερηδονογόνων μικροοργανισμών με πρώτη ύλη για την πραγματοποίηση ζύμωσης και παραγωγή οξέων. Η παραγωγή οξέος έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του pH στη στοματική κοιλότητα και την πρόκληση απασβέστωσης.
Ουλίτιδα
Η ουλίτιδα είναι παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία. Προκαλείται λόγω της αμυντικής δράσης του οργανισμού κατά των τοξινών που παράγουν τα βακτήρια που διαβιούν στη στοματική κοιλότητα. Έχει ως αποτέλεσμα την κακοσμία της αναπνοής και τη χαλαρότερη στήριξη των δοντιών από τα ούλα.
Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή μας για ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο;
- Γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι πλούσια σε ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι το βασικό συστατικό μιας ανόργανης ουσίας, γνωστής ως υδροξυαπατίτη, που ενισχύει το σμάλτο των δοντιών καθώς και τα οστά. Eιδικά το τυρί, περιέχει την καζεΐνη, ένα είδος πρωτεΐνης. Η έρευνα δείχνει ότι οι καζεΐνες, μαζί με το ασβέστιο, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση και την επισκευή του σμάλτου των δοντιών. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι ωφελούν επίσης τα ούλα διότι τα καλά βακτήρια εκτοπίζουν τα βακτήρια που προκαλούν τις κουφάλες στα δόντια.
- Σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες προστατεύουν τα δόντια κυρίως επειδή απαιτούν πολύ μάσημα το οποίο δημιουργεί σάλιο. Το σάλιο αλλά και το ίδιο το φαγητό τρίβουν φυσικά τα δόντια. Είναι πλούσια σε ασβέστιο στο οποίο βασίζεται το σμάλτο των δοντιών. Μπορεί επίσης να περιέχουν φολικό οξύ, ένα είδος βιταμίνης Β που έχει πολλά οφέλη για την υγεία των ούλων. Δεδομένου επίσης ότι τα λαχανικά περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού και φυτικών ινών, βοηθούν στην εξισορρόπηση των σακχάρων.
- Καρότα, σέλινο. βιταμίνη A,C
- Πορτοκάλι, φράουλα. Eίναι πηγή βιταμίνης C, D, ασβεστίου. Η βιταμίνη C προάγει την παραγωγή κολλαγόνου που σχηματίζει τους συνδετικούς ιστούς ,ούλα και οστά.
- Μήλα. Η ινώδης υφή των μήλων διεγείρει τα ούλα παράλληλα με την παραγωγή του σάλιου, τα καθιστά μια ιδανική επιλογή για να αυτο – καθαρίζονται τα δόντια.
- Αμύγδαλα, καρύδια. Είναι επίσης καλές πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν λίγους υδατάνθρακες και δεν αποτελούν κίνδυνο για τα δόντια. Η φθορά των δοντιών προκαλείται από βακτήρια που παράγουν ένα οξύ το οποίο ενεργοποιείται από τους υδατάνθρακες.
- Αβοκάντο. Πηγή βιταμινών K, C, B5, B6, φολλικού οξέος, ψευδάργυρου, φωσφόρου, νιασίνης.
- Ψάρια. τόνος, σαρδέλες, σολομός. Περιέχουν βιταμίνη D, Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, φώσφορο, φυσικό φθοριούχο νάτριο.
- Αυγά. Πηγή βιταμινών A,C B12,B6,ασβεστίου,μαγνησίου,σιδήρου.
- Νερό. Tο νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, ειδικά σε σύγκριση με χυμούς και αναψυκτικά. Το νερό, όπως το σάλιο, ξεπλένει τα σάκχαρα και τα οξέα από τα δόντια. Περιέχει επίσης φθόριο που προστατεύει από τη διάβρωση.
- Τσίχλα. Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη καθαρίζει τα δόντια διεγείροντας την παραγωγή σάλιου και καλύπτοντάς τα με ασβέστιο. Επιπλέον, πολλές ποικιλίες τσίχλας χωρίς ζάχαρη περιέχουν την γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη, μια αλκοόλη που μειώνει τα βακτήρια.
Γενικά Tips
Όξινες τροφές και βούρτσισμα των δοντιών.
Όταν τρώμε όξινες τροφές (λεμόνια, φρούτα, μπανάνες, πορτοκάλια) βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από μια ώρα για να μην καταστραφεί το σμάλτο τους. Στην περίπτωση που βουρτσίσουμε τα δόντια μας αμέσως μετά τη λήψη όξινων τροφών θα συμβεί το ίδιο ακριβώς, όπως όταν πλύνουμε με τη χλωρίνη το μάρμαρο!
Η διάρκεια της έκθεσής των δοντιών μας στην ζάχαρη.
Σημασία δεν έχει η ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε αλλά πόσο χρονικό διάστημα είναι τα δόντια μας εκτεθειμένα σε αυτή, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν βουρτσίσω τα δόντια μου ενδιάμεσα στα γεύματα μου, θα προστατεύσω τα δόντια μου.
Είναι πιο επιβλαβές να πίνω οκτώ ώρες τον γλυκό καφέ μου κατά τη διάρκεια της εργασίας μου, παρά σε είκοσι λεπτά, πίνοντας ταυτόχρονα νερό και έχοντας τέλος καταφέρει να βουρτσίσω τα δόντια μου. Αυτό βέβαια, μειώνει μόνο τη βλάβη στα δόντια, όχι και στον οργανισμό!
Τρόφιμα με λίγη ζάχαρη.
Προσοχή στις ετικέτες, καθώς πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη.
Μην ξεχνάτε το νερό.
Τέλος, το πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας και το στόμα είναι να πίνουμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα. Γίνεται φανερό, ότι η σωστή διατροφή είναι σημαντική για ολόκληρο τον οργανισμό, μέρος του οποίου είναι η στοματική κοιλότητα, που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας. Τρώμε υγιεινά για να έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό και να δίνουμε τα κατάλληλα καύσιμα στο σώμα μας να λειτουργεί.
Ποικιλία τροφίμων.
Η ποικιλία τροφίμων στην ημερήσια διατροφή βασισμένη στο μεσογειακό τρόπο διατροφής.
Μην αποφεύγετε τον οδοντίατρο.
Φροντίζουμε την στοματική μας υγιεινή και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για καθαρισμό και προληπτικό έλεγχο κάθε εξάμηνο. Έτσι πετυχαίνουμε την πρόληψη προβλημάτων, ενοχλήσεων, ενώ επιπλέον ωφελούμαστε και στο οικονομικό σκέλος αποκατάστασης των βλαβών. Δεν αποφεύγουμε τον οδοντίατρο, αλλά δημιουργούμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά μας για ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο!
Τροφές με πολλές ίνες.
Τροφές με πολλές ίνες όπως φρούτα, ωμά λαχανικά, πιτυρούχο ψωμί, που διαθέτουν αυτοκαθαριστικές ιδιότητες.
Πλήρες πρωινό.
Η μη λήψη του έχει ως αποτέλεσμα να μένει νηστικός ο οργανισμός για αρκετό διάστημα, κάτι που θα τον οδηγήσει μαθηματικά σε ζαχαρούχα μικρογεύματα, ή σε λαιμαργία κατά το μεσημεριανό γεύμα, κάτι που και στις δύο περιπτώσεις είναι βλαπτικό.