Ποιοι μπορεί να είναι οι παράγοντες που η δίαιτα και η άσκηση δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα; Σε κάθε περίπτωση, μία εξέταση αίματος μπορεί να είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακαλύψετε εάν οι ορμόνες σας ευθύνονται για την αλλαγή στο βάρος σας.

  • Προδιαβήτης – Αν είστε προδιαβητικός το σώμα σας έχει γίνει ανθεκτικό στην ινσουλίνη και κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει το βάρος σας. Μειώνοντας τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε, και αυξάνοντας τα καλά λιπαρά και τις πρωτεΐνες μπορείτε να πετύχετε τον στόχο σας. Προσπαθήστε ακόμη να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ακολουθήστε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα.
  • Ορμονική ανισορροπία – Πέρα από τις διαταραχές του θυρεοειδούς, και άλλες ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το σώμα σας, όπως για παράδειγμα η αδρεναλίνη. Όταν είναι αυξημένη, γίνεται κατακράτηση υγρών καθώς το σώμα σας προσπαθεί να διατηρήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Το παραπάνω όμως σημαίνει και αύξηση βάρους.
  • Προεμμηνόπαυση – Η προεμμηνόπαυση στις γυναίκες μπορεί να ξεκινήσει 10 χρόνια πριν από την πραγματική εμμηνόπαυση, και ενδέχεται να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεση, ακανόνιστες περιόδους και εξάψεις. Η αύξηση βάρους είναι επίσης ένα συνηθισμένο σύμπτωμα, καθώς ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και η μυϊκή μάζα μειώνεται. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή, ότι περιορίζετε τη ζάχαρη και μειώνετε την πρόσληψη αλκοόλ. Η γυμναστική μπορεί ακόμη να σας βοηθήσει, ενώ συγκεκριμένα η αερόβια δραστηριότητα θα δώσει μία ώθηση στον μεταβολισμό σας.