Είναι αλήθεια ότι άλλες τροφές τονώνουν τον οργανισμό μας και άλλες μπορούν με τον ίδιο τρόπο να μας “ρίξουν”;;  Κι όμως η επιλογή της τροφής μας μπορεί να μας κάνει καθημερινά να αισθανόμαστε κόπωση αλλά και αδυναμία συγκέντρωσης. Ας δούμε παρακάτω μερικές από αυτές τρις τροφές.

  • Γαλοπούλα: Περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προκαλεί χαλάρωση. Μια φέτα βραστή γαλοπούλα στο σάντουιτς δεν πρόκειται να σας προκαλέσει νύστα, προσέξτε ωστόσο τις ποσότητες και τις ώρες που επιλέγετε να φάτε γαλοπούλα.
  • Γλυκά με πολλή ζάχαρη: Η ζάχαρη συχνά παραπλανεί, καθώς πιστεύουμε ότι μας δίνει ενέργεια. Στην πραγματικότητα όμως, η τόνωση είναι παροδική. Η γλυκόζη αρχικά ανεβαίνει στο αίμα, όμως στη συνέχεια το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη και τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν απότομα. Το αποτέλεσμα είναι να ξεμένετε από ενέργεια.
  • Τηγανητά: Περιέχουν λιπαρά που απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να διασπαστούν κατά την πέψη, με αποτέλεσμα να τη στερούν από τα αποθέματα του οργανισμού.
  • Κόκκινο κρέας: Είναι πολύ πιο δύσπεπτο από άλλες τροφές. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αρκετή ενέργεια για να το μεταβολίσετε.
  • Ψωμί: Περιέχει υδατάνθρακες και σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να σας στερήσει ενέργεια. Αυτό συμβαίνει επειδή προκαλεί απότομη αυξομείωση των επιπέδων της γλυκόζης.
  • Επεξεργασμένες τροφές: Πρόκειται για τροφές που περιέχουν χημικά ή είναι γενετικά τροποποιημένες. Όχι μόνο δε σας δίνουν την ενέργεια που χρειάζεστε, αλλά σπαταλούν και τα αποθέματα που υπάρχουν στον οργανισμό. Έτσι καταλήγετε να πεινάτε συνέχεια και να τρώτε περισσότερο.