Οι ξηροί καρποί σόγιας είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ισοφλαβόνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ποια είναι όμως τα οφέλη τους για την υγεία μας;

Απώλεια βάρους: Περιέχουν πρωτεΐνες που ενισχύουν την πέψη, γι’ αυτό βοηθούν στην απώλεια βάρους. Μελέτη σε παχύσαρκους έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν ολιγοθερμιδική διατροφή με πρωτεΐνες σόγιας, έχασαν σημαντικά περισσότερο σωματικό λίπος συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν δίαιτα με ζωικές πρωτεΐνες.

Υγεία οστών: Οι ισοφλαβόνες των σπόρων σόγιας αυξάνουν την αντοχή των οστών και προλαμβάνουν την ευθραυστότητα. Η γενιστεΐνη, ένα ισοφλαβονοειδές που περιέχει η σόγια, μειώνει τον βαθμό απομάκρυνσης του ασβεστίου από τα οστά, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της οστικής πυκνότητας στο μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο.

Κατά του καρκίνου: Έρευνες έχουν δείξει ότι η σόγια μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και τον προστάτη. Ο λόγος είναι και πάλι η δράση των ισοφλαβονών που μιμούνται τα οιστρογόνα. Η έρευνα έδειξε συγκεκριμένα ότι η σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 30%.

Υγεία καρδιάς: Οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και το άλφα-λινολενικό οξύ που περιέχουν οι καρποί σόγιας συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και την αύξηση της καλής, έδειξε ανασκόπηση 35 μελετών. Έχει διαπιστωθεί ότι η καθημερινή πρόσληψη 25 γραμμαρίων πρωτεϊνών από καρπούς σόγιας επί οκτώ εβδομάδες μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 10% και τη διαστολική κατά 7%.