Αποτελεί κοινή αλήθεια πως η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση και τη διάρκεια ενός αθλητή.
Η διατροφή των αθλητών πρέπει να είναι σχεδιασμένη ώστε να επιτρέψει στον αθλητή να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του και να ανακάμψει γρήγορα μετά τις προπονήσεις του.
Κάποιες βασικές κατευθυντήριες για το σχεδιασμό της διατροφής είναι:
- Υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων (περίπου το 70% των θερμίδων)
- Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης πρωτεϊνών, καθώς μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για τη λειτουργία των νεφρών
- Κατανάλωση μεγάλου όγκου υγρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα
- Άμεση αντικατάσταση ηλεκτρολυτών μετά το πέρας της προπόνησης
- Μειωμένη κατανάλωση λιπαρών τροφών και επιλογή τροφών που περιέχουν κυρίως ακόρεστα λιπαρά