Γενικά

Το κολλαγόνο έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό, λόγω των ισχυρών αντιγηραντικών ιδιοτήτων που έχει. Το δέρμα μας ωφελείται ιδιαίτερα, αφού το κολλαγόνο το ενυδατώνει και του προσθέτει ελαστικότητα. Επίσης, ανακουφίζει από τους πόνους των αρθρώσεων, αφού βρίσκεται σε αφθονία στους συνδετικούς και μαλακούς ιστούς. Ακόμα είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών μας. Περισσότερα για τις μοναδικές αντιγηραντικές ιδιότητες του κολλαγόνου θα βρείτε σε αυτό το άρθρο μας.

Τροφές με Κολλαγόνο

Ελάχιστες τροφές περιέχουν κολλαγόνο. Τροφές με κολλαγόνο είναι τα κόκαλα και οι χόνδροι των ζώων και ψαριών. Ο ζωμός κρέατος, που περιέχει κόκαλα είναι η καλύτερη πηγή κολλαγόνου. Επίσης, η ψαρόσουπες είναι τροφές με κολλαγόνο, καθώς όλα τα μέρη του ψαριού περιέχουν κολλαγόνο.

Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο στον οργανισμό μας.

Αυγά: Το ασπράδι, πέρα από πηγή πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε προλίνη, ένα πρωτεϊνογενετικό αμινοξύ που είναι απαραίτητο για την σύνθεση κολλαγόνου.

Καρότα: Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην αποκατάσταση των επιπέδων του κολλαγόνου στην επιδερμίδα και βοηθά στην ανάπλαση και αναδόμηση των δερματικών κυττάρων.

Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, και η συχνή κατανάλωσή του βοηθά τον οργανισμό να παράγει περισσότερο κολλαγόνο.

Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι πηγή βιταμίνης Ε και χαλκού και όταν συνδυάζονται με βιταμίνη C, προσφέρουν τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα στην τελική φάση σύνθεσης του κολλαγόνου από τον οργανισμό.


Ζωμός: Όπως στον άνθρωπο, έτσι και στα ζώα, το κολλαγόνο βρίσκεται σε αφθονία στους συνδετικούς ιστούς, τους τένοντες, το δέρμα και τα οστά. Ο ζωμός από αυτά τα μέρη, διευκολύνει την πρόσληψη κολλαγόνου από τον άνθρωπο.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Ένα από τα πολλά οφέλη των πράσινων λαχανικών (μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλο, λαχανίδα κλπ) στον οργανισμό, είναι ότι περιέχουν τον συνδυασμό τριών βιταμινών, Α, C και Ε, που είναι απαραίτητες για την σύνθεση κολλαγόνου της επιδερμίδας.


Μύδια: Τα μύδια, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την σύνθεση κολλαγόνου. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις, επιβραδύνει την ανάπλαση των κυττάρων, την επούλωση των πληγών και την αντιμετώπιση των φλεγμονών.

Μούρα: Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Ε. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην σύνθεση κολλαγόνου και η βιταμίνη Ε, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα κύτταρα που συνθέτουν το κολλαγόνο από τις τοξίνες. Επίσης προλαμβάνει τις βλάβες που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών.