Οι άνθρωποι καταναλώνουν τα καρότα με πάρα πολλούς τρόπους εδώ και αιώνες. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι γνωρίζουν πως τα καρότα βοηθούν πολύ στην όραση παρ’ όλα αυτά προσφέρουν μια τεράστια γκάμα πλεονεκτημάτων! Τα καρότα αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά και “ευέλικτα” λαχανικά και καταναλώνονται με διάφορους τρόπους όπως: ωμά, μαγειρεμένα, σε σούπες, σε χυμό, σε φαγητά κατσαρόλας , σαν συνοδευτικό σε πιάτα πχ. κρέας και άλλα. Μπορεί επίσης να συνοδέψει τις σαλάτες μας δίνοντας χρώμα ή ακόμη και να αποτελέσει ένα υγειές σνακ (λεπτά sticks καρότου).

Ελαφριά chips καρότου

Φλέιξ καρότου με homemade ντρέσινγκ

Σαλάτα καρότου με μπαχαρικά και φρέσκο κόλιανδρο

Να προτιμώ να καταναλώνω τα λαχανικά/φρούτα ολόκληρα ή σε χυμό;;

Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τους χυμούς. Είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση μιας και η εποχή επιτάσσει την ταχύτητα και την ευκολία. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι οι εναλλακτικές επιλογές κατανάλωσης των τροφών γίνονται πρώτη επιλογή, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η κατανάλωση ολόκληρου του τροφίμου παρέχει στον οργανισμό μας περισσότερες διαιτητικές ίνες και προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό συγκριτικά με τον χυμό.

Τι μου προσφέρει ένας φυσικός χυμός καρότου;

  1. Ενισχύει την υγεία των ματιών. Χάρη στην Β καροτίνη, την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη  τα καρότα και ο χυμός τους βοηθούν ιδιαίτερα στην ενίσχυση της υγείας των ματιών. Χωρίς την Β καροτίνη μπορούν να αναπτυχθούν ευκολότερα, πολλές παθήσεις όρασης!
  2. Μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Ο χυμός καρότου λόγω της βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών, βοηθά στο να  κρατά την καρδιά μας ασφαλή έρευνες έχουν δείξει να μειώνει το οξειδωτικό στρες!
  3. Καλή χολιστερόλη.  Τα καρότα επίσης βοηθούν άμεσα στην καλή χολιστερόλη, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, μειώνοντας έτσι κι άλλο τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
  4. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίων νόσων.  Λόγω της βιταμίνης C που βρίσκεται στα καρότα καταφέρνουμε να μειώσουμε αρκετά τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίων νόσων.
  5. Καθαρίζει και αποτοξινώνει το ήπαρ. Η κυκλοφορία του αίματος δεν μπορεί να απομακρύνει τις τοξίνες και τη χολή μέσω των νεφρών, (αυτά πρέπει να απομακρυνθούν μέσω του δέρματος) και εκεί ακριβώς είναι που βοηθάει ο χυμός καρότου, στην απελευθέρωση των τοξινών από το ήπαρ! Ωστόσο βοηθά στη σωστή λειτουργία του ήπατος μακροπρόθεσμα, εμποδίζοντας τη συσσώρευση λίπους, ενώ βοηθά και στην πέψη.
  6. Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων. Η Β καροτίνη βοηθά στην διαδικασία επούλωσης τραυμάτων αφού όπως γνωρίζουμε τα καρότα χρησιμοποιούνταν ως ένας τύπος εμπλάστρου για όλα τα είδη τραυματισμών κατά τους προηγούμενους αιώνες.
  7. Τονώνει τον μεταβολισμό. Ο φώσφορος στο χυμό καρότου εξυπηρετεί στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού, όπως και στη διασφάλιση της βέλτιστης χρήσης ενέργειας στο σώμα, αλλά και στη μείωση του μυϊκού πόνου μετά από έντονη γυμναστική.

Η αλήθεια είναι πως το καρότο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους μαγειρικούς τρόπους

πχ. καροτοπουρές

μα κυρίως μπορεί να αντικαταστήσει ένα ανθυγιεινό σνακ που τρώμε μπροστά από την τηλεόραση, βλέποντας μια ταινία. Έτσι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πατατάκια και τα ποπ κορν με καροτοκεφτεδάκια και γιαούρτι μυρωδικών.