Αν είσαι από εκείνους που αμελούν το πρωινό γεύμα και βιάζεσαι το πρωί.. Αν βρίσκεις δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνεις ή πως δεν έχεις όρεξη πρωί – πρωί να γευματίσεις.. Θα σου υπενθυμίσουμε πόσους λόγους έχεις να βρίσκεις καθημερινά λίγο χρόνο για ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα το οποίο και θα σου “λύσει τα χέρια” και θα συνεχίσεις την ημέρα σου πιο ευχάριστα απ’ ότι περίμενες!!

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν την ημέρα τους νηστικοί, χωρίς να συνειδητοποιούν  το πόσο κακό κάνουν στον οργανισμό τους. Θα σου εξηγήσουμε παρακάτω γιατί και πως θα πρέπει να αφιερώνεις έστω 10 λεπτά απ’ το πρωινό σου ξύπνημα  για να απολαύσεις ένα υγιεινό πρωινό!

Ας μάθουμε πρώτα τι είναι το πρωινό: 

Στα Αγγλικά το πρωινό λέγεται (break the fast = Breakfast) καθώς είναι εκείνο το γεύμα που διακόπτει την περίοδο νηστείας ή αλλιώς την περίοδο μη λήψης φαγητού από το βράδυ μέχρι το πρωί (μιλάμε για νηστεία από 8-12 ώρες). Στις κουλτούρες των άλλων λαών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής με τροφές θρεπτικής και θερμιδικής αξίας συχνά κανονικού γεύματος.

Έχει αποδειχθεί ότι ως μέρος της διατροφής είναι αναγκαίο και απαραίτητο καθώς προμηθεύει το σώμα και τον εγκέφαλο με την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, μετά την περίοδο του νυχτερινού ύπνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο οργανισμός συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος ως καύσιμο για όσες διαδικασίες συνεχίζονται και στον ύπνο.

  • Ειδικά μάλιστα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη με ινσουλινοθεραπεία και εντατικοποιημένα σχήματα η παρουσία του πρωινού είναι αδιαμφισβήτητη, αφού η απουσία του θα οδηγήσει άμεσα σε υπογλυκαιμικές κρίσεις και αδυναμία ρύθμισης του διαβήτη.

Τι μου προσφέρει λοιπόν ένα καλό πρωινό γεύμα;;

1. Συγκεντρώνεσαι καλύτερα

Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό είναι πιο αποδοτικοί από εκείνους που το παραλείπουν. Έχοντας ένα καθαρό μυαλό και γεμάτο στομάχι αντιμετωπίζεις καλύτερα τα προβλήματα που πιθανόν θα αντιμετωπίσεις στην καθημερινότητα σου. Οι ξηροί καρποί ως επιπλέον σνακ είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ξηροί Καρποί:

2. Διατηρείς σταθερό το βάρος σου(γρήγορο αίσθημα κορεσμού)

Τρώγοντας κάθε μέρα ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες κρατάς το μεταβολισμό σου ενεργό (καταναλώνεις θερμίδες από την αρχή της ημέρας), δημιουργείς την αίσθηση κορεσμού και έτσι μειώνεται η επιθυμία για ανθυγιεινά σνακ που αυξάνουν το ποσοστό λίπους. Αν άργησες να ξυπνήσεις φτιάξε ένα γρήγορο smoothie από γιαούρτι και φρούτα.

Smoothie με φρούτα-λαχανικά:

3. Νιώθεις γεμάτος ενέργεια

Το πρωινό αποτελεί σημαντικό καύσιμο του οργανισμού. Χάρη σε αυτό αναπληρώνεται η χαμένη ενέργεια που καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφού πολλές λειτουργίες του οργανισμού δεν σταμάτησαν στιγμή να δουλεύουν. Έτσι, μετά από μια ομελέτα ή ένα γιαούρτι με φρούτα και βρώμη θα νιώσεις πολύ πιο παραγωγικος και δυνατος για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της καθημερινότητας αλλά και στις αθλητικές σου δραστηριότητες.

Ομελέτα:

Γιαούρτι με Φρούτα και Βρώμη:

4. Αποφυγή Υπερφαγίας

Περιορίζει σημαντικά το φαινόμενο της βραδινής υπερφαγίας μιας από τις κυριότερες αιτίες αύξησης του βάρους (αφού συνδυάζεται με μηδενική σωματική δραστηριότητα, τηλεόραση, Η/Υ κτλ)

Δυστυχώς η συνήθεια του πρωινού γεύματος δεν αποτελεί μέρος της Ελληνικής κουλτούρας. Παρ’ όλα αυτά είναι μια θαυμάσια συνήθεια την οποία μπορούμε να την μεταδώσουμε και στα παιδιά μας ακόμη και αν σ’ εμάς κανείς δεν φρόντισε να μας το περάσει στην νοοτροπία καθότι υπήρξε έλλειψη γνώσης.

Τώρα που ξέρουμε περισσότερα πράγματα για την υγεία και την σωστή διατροφή είναι πλέον στο χέρι μας η νέα γενιά να τρέφετε σωστά και να παίρνει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα εξωτερικά και εσωτερικά..!!

Δοκίμασε να αλλάξεις το πρωινό σου ξύπνημα και ίσως δεις την διαφορά που επιθυμείς!!