Μια εξαιρετική θρεπτική επιλογή ιδιαίτερα για τις επόμενες κρύες μέρες του χειμώνα που πλησιάζουν είναι η φασολάδα. Κατατάσσεται στα όσπρια και είναι σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής, ιδιαίτερα της Ελληνικής κουζίνας! Λόγω του χαμηλού κόστους της και της μεγάλης θρεπτικής της αξίας, η φασολάδα μπήκε επίσημα στις Ελληνικές οικογένειες!

Με πλούσια θρεπτικά συστατικά , τα όσπρια γενικότερα συνιστώνται από τους διατροφολόγους να καταναλώνονται τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Δυστυχώς στην εποχή μας η υγιεινή αυτή συνήθεια έχει βρεθεί στο περιθώριο ενώ πλέον οι δυο φορές τον μήνα είναι υπέρ αρκετές σε μια καθημερινή οικογένεια.

Ας δούμε παρακάτω ποια είναι η διατροφική αξία των οσπρίων και συγκεκριμένα της φασολάδας:

 1.  Αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικών πρωτεϊνών, αφού έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανάμεσα στα φυτικά τρόφιμα. Η φυτική αυτή πρωτεΐνη μπορεί να μην φτάνει σε θρεπτικότητα την ζωικής προελεύσεως, όμως αν συνδυαστεί με ρύζι μπορεί να την πλησιάσει αρκετά.
 2. Είναι σημαντική πηγή θειαμίνης (βιταμίνη που ανήκει στην κατηγορία βιταμινών του συμπλέγματος β {η β1 συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της νοητικής λειτουργείας} ).
 3.  Περιέχει σημαντικές ποσότητες σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης και στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
 4. Ενώ τα όσπρια έχουν ούτω ή αλλιώς σημαντικά θρεπτικά συστατικά, η φασολάδα συγκεκριμένα έχει ακόμη περισσότερα αφού η προσθήκη στις συνταγές με μυρωδικά όπως σέλινο, καρότο και άλλες πρόσθετες βιταμίνες και την κάνουν περισσότερο αντιοξειδωτική.
 5. Βοηθά στην μείωση κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας και στην ενίσχυση της μακροζωίας.
 6.  Η περιεκτικότητα του φασολιού σε λίπος είναι πολύ χαμηλή, λιγότερο από 2% της συνολικής περιεκτικότητας και περιέχει κυρίως ακόρεστα λιπαρά οξέα.
 7.  Τα φασόλια δεν περιέχουν χοληστερόλη.

 

Tips μαγειρέματος:

 •  Αν τα μουλιάσετε, το ιδανικό είναι να μην πετάξετε το νερό αλλά να το χρησιμοποιήσετε για το μαγείρεμα της φασολάδας. Έτσι δεν θα χάσετε σημαντική ποσότητα των υδατοδιαλυτών συστατικών τους.
 • Μια καλή επιλογή είναι να συνδυάσετε τα φασόλια με 1/2 ρύζι ή πλιγούρι ή μια φέτα ψωμί και έτσι αυξάνεται ουσιαστικά η βιολογική της αξία.
 • Δείξτε αρκετή προσοχή στην ποσότητα του λαδιού που θα προσθέσετε κατά το μαγείρεμα. Γενικά προτιμάτε το λάδι να το προσθέτετε ωμό όταν ήδη το πιάτο έχει σερβιριστεί.
 • Μπορούμε να καταναλώσουμε τα φασόλια ακόμα και μέσα στη σαλάτα.