Το σαγκουίνι ανήκει στην ποικιλία του πορτοκαλιού. Πρόκειται για ένα τύπου πορτοκάλι με βαθύ κόκκινο χρώμα και ελαφρός πιο τραχεία επιφάνια στην χοντρή του φλούδα. Το βαθύ αυτό κόκκινο χρώμα της εξαιρετικής ποικιλίας των σαγκουίνι προέρχεται από διάφορες φυσικές – χρωστικές ουσίες, τις λεγόμενες ανθοκυανίνες (τις συναντάμε σε πάρα πολλά λαχανικά και φρούτα με έντονο κόκκινο ή μωβ χρώμα.). Το σαγκουίνι είναι το μοναδικό εσπεριδοειδές με αυτές τις πολύτιμες χρωστικές ουσίες της φύσης, που προσφέρουν πληθώρα από ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό.

Ας δούμε παρακάτω ποια είναι η διατροφική αξία του σαγκουίνι:

  1. Το σαγκουίνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C , η οποία είναι αντιοξειδωτική και λυκοπένιο  μια φυσική χρωστική ουσία στην οποία οφείλει το κόκκινο χρώμα του (επίσης αντιοξειδωτική) και αυτό είναι που το κάνει πολυτιμότερο όλων των εσπεριδοειδών: οι πανίσχυρες αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
  2. Περιέχει ακόμα καροτενοειδή και φλαβονοειδή που σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C προστατεύουν τον οργανισμό από τη δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες παράγονται καθημερινά εξαιτίας των ατμοσφαιρικών ρύπων, του άγχους και του καπνίσματος.
  3. Το σαγκουίνι περιέχει επίσης φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ενώ αποτελεί και ασπίδα στις καρδιοπάθειες.
  4. Η ισχυρή αντιοξειδωτική παρουσία των ανθοκυανινών το καθιστά εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία και την πρόληψη σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά (π.χ. αρτηριακή πίεση), αλλά του χαρίζει και αντιφλεγμονώδη δράση καταπολεμώντας διάφορες μορφές καρκίνου και καθυστερώντας ακόμα και την εξέλιξή του.
  5. Το σαγκουίνι κάνει επίσης θαύματα στο δέρμα αποτρέποντας δερματικές παθήσεις ή αλλοιώσεις του δέρματος και προλαμβάνει μάλιστα και την πρόωρη γήρανσή του.

Μπορούμε να εντάξουμε το σαγκουίνι στην διατροφής μας, μιας και είναι εύκολα προσιτό σε όλες τις οικογένειες και ξυπνάει σώμα και πνεύμα με το έξαλλο χρώμα του….! 😉