Σοκολάτα υγείας ή και «τροφή των θεών»… Η μαύρη σοκολάτα «σφύζει» από θρεπτικές ουσίες και αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στοιχείων στον πλανήτη. Ας δούμε με πώς, η κατανάλωσή της επιδρά στον οργανισμό μας και κάνει καλό στην υγεία μας.

Οφέλη Μαύρης Σοκολάτας

Σάκχαρο

Μελέτες έδειξαν ότι η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αν και δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με το κακάο σε άτομα με διαβήτη, το κακάο φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υψηλή πίεση του αίματος που μπορεί να συνοδεύσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον άλλες έρευνες δείχνουν ότι ο καρπός κακάο βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σωματικό Βάρος

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και την αντιοξειδωτική κατεχίνη, ο συνδυασμός των οποίων ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, που ως γνωστόν είναι ένα προνόμιο για την καλοσχηματισμένη σιλουέτα αλλά και τον οργανισμό. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ακόμα κι αν η σοκολάτα περιέχει πολλές θερμίδες, περιέχει επίσης συστατικά που ευνοούν την απώλεια βάρους, παρά το γεγονός ότι διευκολύνει την παραγωγή πρόσθετων λιπών και άρα το πάχος. Έτσι, παρόλο που η συχνή κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει τη λήψη θερμίδων, τελικά συσχετίζεται με μικρότερο παρά με μεγαλύτερο βάρος του ατόμου.

Σωστή Λειτουργεία Καρδιάς

Η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά διότι αποκαθιστά την ευλυγισία των αρτηρίων και εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να «κολλήσουν» στα τοιχώματα των αγγείων, αναφέρουν Ολλανδοί επιστήμονες. Τόσο η αρτηριακή δυσκαμψία όσο και η συγκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων αποτελούν παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης (αρτηριοσκλήρυνσης), γράφουν στο τεύχος Μαρτίου της επιθεωρήσεως «The FASEB Journal»

Ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων

Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν μεγάλη ποικιλία ισχυρών αντιοξειδωτικών. Η σοκολάτα υγείας είναι γεμάτη με οργανικές ενώσεις που είναι βιολογικά δραστικές και ενεργούν ως αντιοξειδωτικά -οι ενώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων τις πολυφαινόλες, τις φλαβανόλες και τις κατεχίνες.

Υγεία Δέρματος

Το βούτυρο κακάο που περιέχει διαθέτει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες για το δέρμα. Από την άλλη το μαγνήσιο που επίσης περιέχεται στη μαύρη σοκολάτα διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων της επιδερμίδας ενώ τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες με δράση κατά της γήρανσης.

Ενέργεια

Το κακάο είναι ένα από τα φυτά που περιέχουν άφθονο μαγνήσιο. Μια σοκολάτα των 100 γραμμαρίων με περιεκτικότητα 70-85% κακάο περιέχει το 58% της ιδανικής ημερήσιας πρόσληψης σε μαγνήσιο. Γιατί είναι τόσο σημαντικό το μαγνήσιο; Γιατί είναι το βασικό μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση της παραγωγής ενέργειας, στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, στην πρόσληψη οξυγόνου, στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών και στη σωστή μυϊκή δραστηριότητα.

Βελτίωση της Εγκεφαλικής Λειτουργείας

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το κακάο μπορεί να βελτιώσουν τις νοητικές λειτουργίες που φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου. Πολλές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όσοι είχαν καταναλώσει μαύρη σοκολάτα με 60% κακάο εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα εγρήγορσης και συγκέντρωσης, όπως επίσης και αυξημένη αρτηριακή πίεση, συγκριτικά με τους υπόλοιπους που είχαν καταναλώσει άλλα είδη σοκολάτας.

Προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τα βιοδραστικά συστατικά στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι σύμμαχος και του δέρματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες από κακάο μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και να το προστατεύσουν κατ’ επέκταση από τις βλάβες της έκθεσης στον ήλιο.