Μια εξαιρετική θρεπτική επιλογή ιδιαίτερα για τις επόμενες κρύες μέρες του χειμώνα που πλησιάζουν είναι η φασολάδα. Κατατάσσεται στα όσπρια και είναι σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής, ιδιαίτερα της Ελληνικής κουζίνας! Λόγω του χαμηλού κόστους της και της μεγάλης θρεπτικής της αξίας, η φασολάδα μπήκε επίσημα στις Ελληνικές οικογένειες!
Με πλούσια θρεπτικά συστατικά , τα όσπρια γενικότερα συνιστώνται από τους διατροφολόγους να καταναλώνονται τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Δυστυχώς στην εποχή μας η υγιεινή αυτή συνήθεια έχει βρεθεί στο περιθώριο ενώ πλέον οι δυο φορές τον μήνα είναι υπέρ αρκετές σε μια καθημερινή οικογένεια.
Ας δούμε παρακάτω ποια είναι η διατροφική αξία των οσπρίων και συγκεκριμένα της φασολάδας:
- Αποτελούν την καλύτερη πηγή φυτικών πρωτεϊνών, αφού έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανάμεσα στα φυτικά τρόφιμα. Η φυτική αυτή πρωτεΐνη μπορεί να μην φτάνει σε θρεπτικότητα την ζωικής προελεύσεως, όμως αν συνδυαστεί με ρύζι μπορεί να την πλησιάσει αρκετά.
- Είναι σημαντική πηγή θειαμίνης (βιταμίνη που ανήκει στην κατηγορία βιταμινών του συμπλέγματος β {η β1 συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της νοητικής λειτουργείας} ).
- Περιέχει σημαντικές ποσότητες σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης και στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
- Ενώ τα όσπρια έχουν ούτω ή αλλιώς σημαντικά θρεπτικά συστατικά, η φασολάδα συγκεκριμένα έχει ακόμη περισσότερα αφού η προσθήκη στις συνταγές με μυρωδικά όπως σέλινο, καρότο και άλλες πρόσθετες βιταμίνες και την κάνουν περισσότερο αντιοξειδωτική.
- Βοηθά στην μείωση κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας και στην ενίσχυση της μακροζωίας.
- Η περιεκτικότητα του φασολιού σε λίπος είναι πολύ χαμηλή, λιγότερο από 2% της συνολικής περιεκτικότητας και περιέχει κυρίως ακόρεστα λιπαρά οξέα.
- Τα φασόλια δεν περιέχουν χοληστερόλη.
Tips μαγειρέματος:
- Αν τα μουλιάσετε, το ιδανικό είναι να μην πετάξετε το νερό αλλά να το χρησιμοποιήσετε για το μαγείρεμα της φασολάδας. Έτσι δεν θα χάσετε σημαντική ποσότητα των υδατοδιαλυτών συστατικών τους.
- Μια καλή επιλογή είναι να συνδυάσετε τα φασόλια με 1/2 ρύζι ή πλιγούρι ή μια φέτα ψωμί και έτσι αυξάνεται ουσιαστικά η βιολογική της αξία.
- Δείξτε αρκετή προσοχή στην ποσότητα του λαδιού που θα προσθέσετε κατά το μαγείρεμα. Γενικά προτιμάτε το λάδι να το προσθέτετε ωμό όταν ήδη το πιάτο έχει σερβιριστεί.
- Μπορούμε να καταναλώσουμε τα φασόλια ακόμα και μέσα στη σαλάτα.