Η πολύ απαιτητική καθημερινότητα όλων μας δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση οποιοδήποτε σωματικό πρόβλημα. Οι πονοκέφαλοι είναι ο πιο συχνός εχθρός της καθημερινότητάς μας, ενώ είναι αρκετές οι φορές που διαρκούν αρκετή ώρα. Οι συχνοί και σε μεγάλη διάρκεια πονοκέφαλοι σίγουρα θα πρέπει να ελεγχθούν από έναν ειδικό, καθώς μπορεί να κρύβουν μεγάλους κινδύνους στην υγεία μας.

Ας δούμε παρακάτω μερικούς από τους παράγοντες που επηρεάζουν και επιτείνουν τους πονοκεφάλους.

Αλλεργική ρινίτιδα & ιγμορίτιδα

Η μύτη είναι στενά συνδεδεμένη με τον πονοκέφαλο. Αν έχετε συχνούς πονοκεφάλους είναι απαραίτητη μια σχολαστική εξέταση της μύτης από ωτορινολαρυγγολόγο. Το στραβό διάφραγμα πιέζει νευρικές απολήξεις και οδηγεί σε πόνο, πολύποδες στη μύτη, οξεία ή χρόνια ιγμορίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα ή ακόμα και καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους της μύτης.

Αποφρακτική άπνοια

Το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, προκαλεί κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου και οδηγεί σε κεφαλαλγία και αίσθημα κόπωσης.

Ξηρότητα μύτης

Μπορεί να οφείλεται σε ορμονικά αίτια, την εποχή, την έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως οσμές, χημικά, κλιματισμό κ.λπ., και προκαλεί συχνά πονοκέφαλο.

Ορθοδοντικά προβλήματα

Η αρθρίτιδα της κροταφογναθικής άρθρωσης, που μπορεί να οφείλεται σε ορθοδοντικά προβλήματα, τρίξιμο των δοντιών το βράδυ στον ύπνο (βρουξισμός), κακές μασητικές συνήθειες ή τεχνητές οδοντοστοιχίες, προκαλεί συχνά πονοκέφαλο.

Ωτίτιδες

Οι παθήσεις των αυτιών που μπορεί να προκαλέσουν κεφαλαλγίες είναι η οξεία ωτίτιδα (εξωτερική ή μέση ωτίτιδα), η χρόνια ωτίτιδα, καθώς και ο ωτικός έρπης ζωστήρας.

Όγκοι του φάρυγγα-λάρυγγα

Η ύπαρξη όγκου στο φάρυγγα ακόμα και στην αμυγδαλή, προκαλεί αντανακλαστικό πόνο στην περιοχή του κεφαλιού. Στο 20% των πασχόντων από καρκίνο του ρινοφάρυγγα παρατηρείται κεφαλαλγία.