Γενικά

Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αναιμίας – μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια λόγω των χαμηλών επιπέδου σίδηρου. Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο το οποίο χρειάζεται για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, μίας πρωτεΐνης που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος (και για το κόκκινο χρώμα του αίματος).

Αιτίες της πάθησης

  • Απώλεια αίματος: Σε γυναίκες με έμμηνο ρύση μεγάλης διάρκειας και εκτεταμένης αιμορραγίας, σε ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση, σε περιπτώσεις χρόνιας αιμορραγίας (π.χ. λόγω έλκους του στομάχου, πολύποδες στο παχύ έντερο).
  • Μειωμένη απορρόφηση σιδήρου: Ο σίδηρος απορροφάται στο λεπτό έντερο. Σε ασθενείς με φλεγμονές στον εντερικό σωλήνα (όπως νόσο Chron’s) ή μετά από επεμβάσεις όπου αφαιρείται μέρος του λεπτού εντέρου, η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά σίδηρο μειώνεται.
  • Έλλειψη σιδήρου στη διατροφή.

Μιλώντας λοιπόν για την έλλειψη σιδήρου από την διατροφή, ας δούμε παρακάτω ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Κρέας: Ο αιμικός σίδηρος που υπάρχει στο κρέας και τα ψάρια απορροφάται ταχύτερα από το σώμα συγκριτικά με τον μη αιμκό σίδηρο που υπάρχει στα φυτά. Το κρέας ελαφιού, το μοσχάρι και το αρνί, περιέχου περισσότερο σίδηρο από το κοτόπουλο και τα άλλα πτηνά. Το συκώτι είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο και φολικό οξύ. Προσθέτοντας τροφές με μη αιμικό σίδηρο στη διατροφή αυξάνεται ο βαθμός απορρόφησης. Ψάρια πλούσια σε σίδηρο είναι ο σολομός και ο τόνος σε κονσέρβα.

Ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια: Τα φασόλια, τα ρεβίθια και η σόγια είναι καλές πηγές μη αιμικού σιδήρου για τους χορτοφάγους. Οι σπόροι κολοκύθας, οι σπόροι τσία και οι ηλιόσποροι είναι επίσης πλούσιοι σε σίδηρο. Από τους ξηρούς καρπούς, οι καλύτερες επιλογές είναι τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια Αιγίνης και οι κουκουναρόσποροι.

Βιταμίνη C: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κέιλ, τα πορτοκάλια, οι κόκκινες πιπεριές και οι φράουλες είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Τα σέσκουλα και οι λαχανίδες είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και σίδηρο που βοηθούν στην αντιμετώπιση της αναιμίας.

Συμπληρώματα: Σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης σιδήρου, η αντιμετώπιση της αναιμίας περιλαμβάνει την καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων που κυμαίνεται από 150-200mg σιδήρου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα πρέπει να προσέχουμε απόλυτα την απαραίτητη πρόσληψη σιδήρου στο αίμα!