Σίγουρα στο κρύο ή ζεστό νερό που θα πιείς, πρώτο λόγο έχει η προτίμησή σου. Όμως εμείς, σε αυτό το άρθρο θα σου δείξουμε ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για την υγεία σου, καθώς και το κρύο αλλά και το ζεστό νερό καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες στον οργανισμό μας. Η επιλογή του λοιπόν, εκτός της προτίμησής μας θα πρέπει να είναι και ανά περίπτωση ή ανάγκη. Πάμε να δούμε παρακάτω τα οφέλη του κρύου και του ζεστού νερού.

Ζεστό Νερό

  1. Ανακούφιση στον πόνο. Επειδή το ζεστό νερό αυξάνει τη ροή του αίματος προς τους ιστούς, μπορεί να λειτουργήσει και ως μία εξαιρετική φυσική βοήθεια, προσφέροντας  ανακούφιση από τον πόνο. Επομένως, εάν αντιμετωπίζετε συχνά πόνο στις αρθρώσεις ή κράμπες της περιόδου, καλό θα ήταν να πίνετε ζεστό νερό. Αυτό μπορεί να είναι και ένα γευστικό τσάι με μυρωδικά και βότανα.
  2. Αποτοξίνωση στον οργανισμό. Το ζεστό νερό βοηθά το σώμα να απαλλαγεί  από βλαβερές τοξίνες, εμποδίζοντας παράλληλα την ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα.
  3. Βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την πέψη. Το ζεστό νερό λέγεται πως ενεργοποιεί το πεπτικό μας σύστημα, το οποίο βοηθά στην αποφυγή της δυσπεψίας. Βοηθά επίσης στην τόνωση της ροής του αίματος προς το έντερο και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Κρύο Νερό

  1.  Ιδανικό κατά την διάρκεια και μετά τη προπόνηση. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, αυξάνεται τη θερμοκρασία του σώματός. Για να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά πλαίσια συνίσταται να πίνουμε κρύο νερό και όχι παγωμένο. Αυτό θα φέρει την ισορροπία στον οργανισμό μας που ήδη έχει ανεβάσει υψηλές θερμοκρασίες, σε σχέση με το ζεστό νερό.
  2.  Καταπολεμά την θερμοπληξία. Το κρύο νερό είναι καλό για την υγεία μας, γιατί απορροφάτε πιο γρήγορα από το σώμα σε σύγκριση με το ζεστό. Εδώ έχουμε μια αντίστοιχη περίπτωση όπως την παραπάνω που θα πρέπει να φέρουμε την ισορροπία στην θερμοκρασία του σώματός μας, πίνοντας κρύο νερό.
  3. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Η βασική αρχή πίσω από την απώλεια βάρους είναι να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας, που με τη σειρά του καίει περισσότερες θερμίδες. Το κρύο νερό (ακόμη και το κρύο ντους) συμβάλλει δυναμικά σε αυτή την τακτική, αυξάνοντας το μεταβολικό ρυθμό.

TIPS

  • Δεν προτιμάμε ποτέ το κρύο νερό, ενώ τρώμε. Όταν πίνουμε κρύο νερό αμέσως μετά το γεύμα μας ή κατά την διάρκεια, το σώμα μας ξοδεύει πολλή ενέργεια για την αύξηση της θερμοκρασίας του. Αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, ενώ μπορεί να προκληθεί δυσπεψία.
  • Αποφεύγουμε να πίνουμε ζεστό νερό μετά από ασκήσεις. Επειδή η θερμοκρασία του σώματός μας είναι ήδη υψηλή μετά την προπόνηση, το κρύο νερό μειώνει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία και φέρνει την ισορροπία που χρειαζόμαστε.

Συμπερασματικά

Σίγουρα έχει να κάνει ανά περίπτωση. Σε γενικές γραμμές φαίνεται οι ειδικοί να συστήνουν το ζεστό νερό, μιας και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τα εσωτερικά μας όργανα. Σίγουρα σε περιόδους αυξημένης θερμοκρασίας (καιρού ή άθλησης) ενδείκνυται το κρύο νερό.